Een tuinontwerp maken: zelf ontwerpen en tips

Ben je toe aan een compleet nieuwe tuin? Loopt je huidige tuin echt op zijn laatste benen, of betrek je een nieuwe woning? Het is dan een slim plan om niet in het wilde weg struiken te planten en grind te gaan neerleggen. Je kunt beter even rustig nadenken over een goed ontwerp voor je buitenruimte.

Zelf kan je op zoek gaan naar inspiratie voor leuke inrichtingen, planten en tuinmeubels. Omdat er veel komt kijken bij het bedenken van een tuin die op alle punten klopt, is het een goed idee om een tuinarchitect of hovenier in te schakelen. Lees hier meer over de belangrijke aandachtspunten voor het maken van een tuinontwerp.

Kan je een tuin ook zelf ontwerpen?

Het is mogelijk om zelf een tuin te ontwerpen. Als je een creatief persoon bent, dan heb je daar vast al eens over nagedacht. Misschien heb je ook al een stapeltje schetsen en plattegrondjes liggen, en heb je al een lijstje van planten die je graag in je nieuwe tuin zou terugzien.

Als je zelf aan het ontwerpen gaat, is het handig om de volgende informatie te verzamelen en in je plan te verwerken.

  • De precieze afmetingen van je tuin (lengte, breedte en ook de hoogte van heggen, muren of verhogingen of verlagingen die je wilt behouden.)
  • Waar de zon vandaan komt, en welke plekken van je tuin op welke tijden door de zon beschenen worden. Dit zijn de plekken waar je een zithoek, bankje of speelhoek wilt neerzetten.
  • Voldoende plek om te lopen, te zitten en belangrijke spullen te stallen.
  • Waar je planten, tuinmeubels, gras, borders, halfverharding en bestrating wilt hebben.

Toch liever eens een professional een kijkje laten nemen? Vergelijk gratis offertes.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Tuinontwerp laten maken door een tuinarchitect

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Een beter idee dan zelf aan de slag te gaan, is een tuinontwerp laten maken door een tuinarchitect. Hoe enthousiast je zelf ook bent: het valt echt niet mee om een mooie tuin te ontwerpen die in evenwicht is. En die ook nog eens goed te onderhouden en te gebruiken valt en binnen jouw budget valt.

Een tuinarchitect heeft een opleiding afgerond om tuinen te ontwerpen. De tuinplannen van zo’n vakman/vrouw houden rekening met alles wat jij wilt en wat er kan in je tuin. Ook heeft de architect ervaring met het ontwerpen van speciale stijlen tuinen: bijvoorbeeld Japanse tuinen, natuurlijke tuinen, watertuinen, rotstuinen, klassieke tuinen en nog veel meer. De architect kan ook een tuinontwerp kleine tuin of juist een plan voor een groot erf maken

Hij of zij neemt jouw wensen en eigen ideeën mee in een eerste gesprek. Je krijgt een eerste ontwerp in de vorm van een duidelijke 3D-animatie, waarop je dan inspraak kan leveren. Ook kan je snel suggesties voor bepaalde tuinmeubels, tegels en planten doorbladeren. Uiteindelijk kan de architect je koppelen aan een hovenier die het ontwerp perfect realiseert.

👉Een tuinarchitect inschakelen is niet erg duur: het hele proces kost je ergens tussen de €300 en €900.

Kant en klare tuinontwerpen: een goed idee?

Terras aanleggen in de tuin

Online en in boeken vind je heel veel kant- en klare ideeën voor een tuin. Vaak met prachtig getekende schetsen en kleurige plattegrondjes. Maar vaak kan je ze niet één op één gebruiken voor je eigen inrichting. De oppervlakte of de lichtval in jouw is bijvoorbeeld anders, de planten die er gebruikt zijn hebben te veel onderhoud nodig, en je kan in het tuincentrum niet de goede tegels of tuinmeubels vinden. Het eindresultaat kan dus tegenvallen.

Zulke kant en klare tuinontwerpen kunnen je wél heel waardevolle inspiratie geven voor jouw eigen tuin. Je komt op nieuwe ideeën die je in je eigen plan kan meenemen. Beter nog is het om de mooiste plattegrondjes en elementen aan een tuinarchitect te laten zien. Door hem of haar kan je een tuinontwerp laten maken dat één geheel vormt en precies is afgestemd op de mogelijkheden van jouw tuin.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Voortuin ontwerp: tips

De voortuin is voor de meeste mensen minder een siertuin en meer een praktische ingang van hun woning. Als jij liever in je voortuin zit dan in je achtertuin, dan kan je hem natuurlijk even netjes inrichten als een achtertuin. Zo niet, maak dan een ontwerp dat als basis de functionaliteit van de voortuin heeft: als terreinafscheiding, als aanloop naar je woning en als plek om fietsen en goederen te stallen.

In je voortuin ontwerp moet je in de meeste gevallen rekening houden met het volgende.

  • Een goed beloopbaar pad van de stoep naar je woning.
  • Schuttingen, hekken, heggen of pergola’s die je bescherming bieden tegen inkijk in je woning.
  • Fietsenrekken, een carport en/of een stalling voor gereedschap.
  • Verlichting, liefst met een bewegingssensor, om gasten welkom te heten en inbrekers af te schrikken.
  • Ook hier zorg je er voor dat hoge planten of schuttingen je zonlicht in huis niet tegenhouden, en dat je zicht houdt op je poort of stoep.

Achtertuin ontwerp: waar let je op?

Om zelf een achtertuin ontwerp te maken, stel je een ontwerp op. Dat kan de vorm hebben van een plattegrond, een paar sfeerschetsen in kleur, een 3D-tekening of zelfs een schilderij. Er zijn ook hele handige tekenprogramma’s voor de computer waarmee je snel een aantrekkelijk ontwerp kan maken. Sketchup is een populaire keuze. De tuinmerken Marlux en Gardena bieden ook software om je eigen tuin mee op te stellen. Hoe je het plan ook maakt, je gaat een tuinontwerp maken waarmee je in elk geval de volgende elementen meepakt.

  • Teken een netwerk van bestrating, halfverharding, gazonnen en sluippaadjes, zodat je alle plekken in je tuin gemakkelijk kan bereiken voor onderhoud.
  • Maak een lijstje van (grote) tuinelementen die jij graag wilt hebben. Bijvoorbeeld een gazon, zwembad, overkapping, terras, vlonder, tuinhuis, pergola, heg, moestuin kunstwerken enzovoorts. Het is een goed idee om deze elementen te spreiden, en de ruimtes ertussen op te vullen met planten. Denk ook aan de praktische onderdelen, zoals de vuilnisbak, compost en hok voor tuingereedschap. En aan leidingen voor elektriciteit en water.
  • Maak een plan voor de beplanting. Kies planten die elkaar aanvullen of juist afwisselen wat de bloemkleur betreft. Kijk ook wanneer de planten bloeien, zodat er op elk moment in het warmte seizoen minstens één struik in bloei staat. En bekijk de onderhoudsbehoeften van jouw favoriete planten: sluiten die aan bij de grondsoort en de lichtsterkte van de gekozen plek? En bij jouw vermogen om er goed voor te zorgen?
  • Zorg voor een goed zicht in je tuin. Bedenk welke elementen je zult zien vanuit je zithoek en huis. Hoge planten kunnen de ruimte daarachter verbergen. Zet de hoogste planten achteraan, en lagere planten daarvóór.
  • Houd rekening met de grootte van je achtertuin. Bij een tuinontwerp voor een kleine tuin zijn een gazon en grote planten vaak niet handig. In dat geval kan je beter verhoogde of verlaagde elementen gebruiken, die je tuin groter doen lijken. In een enorme achtertuin vallen kleine bodembedekkertjes en mini-sierpotjes al snel weg in de ruimte.

Vind een ervaren en betrouwbare professional

Wil je deze klus toch het liefst uitbesteden aan een expert die weet wat hij doet? Vraag dan vrijblijvende offertes aan voor hoveniers. Zo vind je snel de persoon die jouw droomtuin tot in de puntjes kan realiseren. En uiteraard voor een schappelijke prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Over wat voor tuinproject gaat het?

2. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.