Tuinrenovatie: Wat kost het? Advies en tips

Overweeg je om een volledig nieuwe tuin aan te laten leggen of wil je een leuke tuinrenovatie? Een volledige tuinrenovatie kan onbegonnen werk lijken. Een hovenier kan je al een heel stuk op weg helpen en weet hoe een overwoekerde tuin getransformeerd kan worden naar een groene oase. Heb je wat hulp nodig om aan die nieuwe tuinaanleg te beginnen? Lees dan hier tips voor een vlotte start.

Need-to-know: wat gaat mijn tuinrenovatie kosten?

Je zou kunnen zeggen dat men gemiddeld om de 10 jaar een tuinrenovatie nodig heeft. Dit komt omdat je voorkeur verandert in de loop der jaren, of bepaalde planten of struiken niet meer bloeien en zelfs sterven. Je hebt misschien je woning verbouwd waar veel geld en tijd is ingestoken, waardoor je de tuin hebt verloederd. Of als je net een nieuwe woning hebt gekocht en de tuin je niet bevalt, dan ben je natuurlijk direct toe aan een tuinrenovatie.

👉De gemiddelde kosten van een tuinrenovatie liggen zo rond de €50 tot €100 per vierkante meter.

Dit is gebaseerd op materiaal en arbeidsuren. Je kan het zelf zo goedkoop of duur maken als je wilt, dan kom je wat hoger uit dan €100 per vierkante meter. Wil je de tuinrenovatie kosten wat lager houden, dan kun je veel arbeid zelf doen zoals de schutting plaatsen of het verwijderen van oude bomen etc. Hier beneden een klein overzicht van kosten:

Soort klus gemiddelde prijs per m²
Gras inzaaien € 5 – €25
Bestrating €50 – €150
Beplanting €20 – €150
Houten schutting plaatsen €50 – €150

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Tuinrenovatie: tuin opknappen

Is je tuin wel toe aan een opfrisbeurt? Als een tuin een tijdje onaangeroerd is gebleven, zal die er snel wat onverzorgd uitzien. Ook als je je tuin goed onderhoudt kan het zijn dat de tuin na een aantal jaren een grondige renovatie nodig heeft. Bomen worden te groot, planten bloeien niet meer, bestrating komt los te zitten of regenwater wordt niet meer goed afgevoerd… Tijd om alles op te knappen.

Een tuinrenovatie hoeft niet altijd zware werkzaamheden in te houden, maar kan er ook gewoon voor zorgen dat de hele tuin er weer fris en gezond uitziet.

Tuinrenovatie werkzaamheden

Hovenier: tuinonderhoud en tuinontwerp

Wil je graag zelf aan de slag aan je tuin, dan moet je je realiseren waar je aan begint. Het is lichamelijk zwaar werk en het duurt langer als je het zelf doet in plaats van een hovenier. Voordat je begint aan je tuinrenovatie, zijn hier alvast een paar kleine dingen waar je aan moet denken.

  • Onkruid verwijderen
  • Bomen en struiken snoeien
  • Bomen en struiken verwijderen
  • Grond af- en aanvoeren
  • Bestrating verwijderen of leggen

Hier komen nog vele andere zaken bij kijken. Het onkruid verwijderen is misschien nog wel het makkelijkste. Kies je ervoor om bomen en/of struiken te verwijderen, ga dan voor het grove geschut. Soms staat beplanting al meer dan 10 jaar in een tuin, wat betekent dat de wortelen diep in de grond zijn gaan groeien. Deze moet je ook verwijderen uit de grond en je moet ze los zien te krijgen om de boom te verwijderen. Ga je daarna nog grond afvoeren, dan dien je hiervoor een container te huren (houd dus rekening met deze extra kosten). Ook het aanvoeren van nieuwe grond moet gedaan worden door een hovenier. Als je de nieuwe grond op je oprit laat storten, dien je alles nog te verplaatsen naar je tuin met een kruiwagen. Dit zijn vele kilo’s die je moet dragen en heel wat kilometers die je dient af te leggen. En dan kom je aan bij je bestrating. Het verwijderen van je oude bestrating kan vrij gemakkelijk gaan als je het niet meer nodig hebt. Het stukslaan van de tegels gaat soepel en het kan zo een container in. Het aanleveren van je nieuwe bestrating is een ander verhaal. Hier is veel kracht, tijd en geduld voor nodig. Een hovenier heeft vaak medewerkers in dienst die je hierbij kunnen helpen. Wel kan je zelf al voorbereidende klussen uitvoeren.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Tuinrenovatie tips

Hovenier

Vanzelfsprekend wil je dat je tuin er prachtig uitziet na de renovatie. Een hele goede tip is om van te voren op te schrijven hoe jij je tuin wilt gebruiken? Hierdoor kun je een duidelijke balans opmaken tussen groen en tegelwerk en wat je wel en niet mooi vindt. Als je kinderen hebt, dan is gras een veelgemaakte keuze in een tuin. Bedenk je dan goed of je kunstgras of echt gras mooi en/of praktisch vindt? Hetzelfde geld voor een vijver. Deze vind je nu wel mooi, maar is het wel veilig als je kinderen hebt?

Nog een paar zaken waar je op kunt letten:

  • Bomen – denk eraan dat deze na een tijdje héél groot kunnen worden
  • Kwaliteit terrastegels – Besteed je in de zomer veel tijd in je tuin? Dan geld bij terrastegels de regel dat goedkoop vaak duurkoop is.
  • Buitenkraan – met een buitenkraan is je leven een stuk makkelijker in de onderhoud van je tuin. Je kan zelfs je planten automatisch water geven.
  • Budget – een tuinrenovatie hoeft niet duur te zijn. Weet wat je budget is en houd je eraan. Je kan flink besparen door te kiezen voor een onderhoudsvrije tuin met bodembedekkers in de plaats van arbeidsintensieve planten of een vijver. Vraag op voorhand offertes aan bij hoveniers zodat je prijzen kan vergelijken, zo vind je snel de juiste prijs.

Een goede hovenier vinden

Als je ervoor kiest om met een hovenier in zee te gaan, laat je dan goed informeren. Vraag gratis offertes aan om een correcte prijs te vinden. Je ziet bovendien ook hoe de prijs wordt opgesteld en welke werkzaamheden worden voorgesteld voor jouw tuinrenovatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.