Tuintegels leggen: advies en kosten

Als je overweegt om je tuin te betegelen, dan zijn er veel zaken waar je aan moet denken. De allereerste vraag is natuurlijk of je zelf de tuintegels gaat leggen of dat je deze klus uitbesteed aan een hovenier. Verder is het een goed idee om te bekijken wat voor tuintegels je wil, hoe je ze wil leggen en welk budget je hebt.

Zelf tuintegels leggen? Kosten

Twijfel je wat je zelf kan uitvoeren als het gaat over je nieuwe tuinaanleg? Zelf tuintegels leggen heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat je bespaart op het arbeidsloon van een stratenmaker. Daartegenover staat dat het een zwaar karwei is.

Ook moet je de nodige materialen aanschaffen als je het zelf wil doen. Hierbij kun je denken aan een doorslijper, een richtijzer en een tegelzuiger. Als je werkt met grotere tuintegels van 60×60, dan is het zinvol om een tegelverlegkar te kopen of te huren om de terrastegels snel en gemakkelijk op te tillen en te plaatsen. De kosten worden verder gedeeltelijk bepaald door het soort tuintegel waar je voor kiest. We zetten de gemiddelde prijzen per type voor je op een rij:

Type tuintegels gemiddelde prijs per m²
Keramische tegels €20 – €35
Natuursteen tegels €30 – €65
Houten terrastegels €20 – €65

Als je op zoek bent naar tuintegels kun je ook overwegen om een restpartij tuintegels aan te schaffen. Veel bedrijven bieden deze restpartijen aan tegen een aantrekkelijke korting. Dit kan een aanzienlijk verschil maken op de eindrekening.

Tuintegels laten leggen door een professional: kosten

Hovenier

👉Laat je de terrastegels leggen, dan variëren de prijzen van 40 tot 90 euro per vierkante meter. Dit is dan de prijs van de tuintegels inclusief leggen.

👉Er zijn ook tegelzetters die een prijs per uur berekenen in plaats van per vierkante meter. Dan kun je gemiddeld rekenen op een prijs van 30 of 40 euro per uur.

Het heeft een aantal voordelen als je een expert inhuurt om je tuin te laten betegelen. Een ervaren vakman legt de terrastegels mooi strak, zodat er in de toekomst geen problemen zullen ontstaan. Verder gebruikt de tegelzetter een aantal gereedschappen en machines. Hierbij kun je denken aan een trilplaat voor het aftrillen van de stenen en een tegelklem voor het leggen van de tegels. Je kan oude planten en struiken zelf al verwijderen, voordat de stratenmaker aan de slag gaat. Dat scheelt weer in het aantal arbeidsuren op de factuur. Op welke kosten kun je nu rekenen als je de tuintegels laat leggen? Over het algemeen worden de volgende prijzen gehanteerd:

Tuintegels laten leggen gemiddelde prijs per m²
Tuintegels €15 – €65
Ophoog- en voegzand €50 – €70
Opsluitbanden (per strekkende meter) €2 – €5
Afscheidingsbanden (per strekkende meter) €10 – €30

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Soorten tuintegels

Tuintegels en pergola

Een belangrijke vraag als je je tuin gaat bestraten is natuurlijk welke terrastegels je hiervoor gaat gebruiken. Zoek je een goedkope tuintegel, dan zijn betontegels zeker een goede keuze. Tevens kun je kiezen voor bijvoorbeeld kunststof tegels. Deze tegels zijn sterk, gemakkelijk in het onderhoud en te verkrijgen in verschillende groottes. De kleinste tegel is 30×30, de grootste 100×100, maar vaak kiest men de terrastegel van 60×60. Bovendien zijn kunststof tegels heel duurzaam. We vertellen je hieronder meer over verschillende soorten terrastegels.

Keramische tuintegels

Keramiek tegels zijn wat kleiner, waardoor je ze op veel verschillende manieren kunt leggen. Verder zijn ze enigszins duurder in de aanschaf. Daartegenover staat dat keramische terrastegels erg stevig zijn, zodat ze niet snel kapot zullen gaan en dat ze krasvast zijn. Als er aanslag op de tegel komt, zal dit alleen op het tegeloppervlak zitten, waardoor ze eenvoudig schoon te maken zijn.

Betontegels

Tuinontwerp met terrastegels

Koppelstones zijn de goedkoopste tuintegels onder de betontegels. Het grote voordeel van betontegels is dat ze eenvoudig en strak te leggen zijn. De stevigheid van deze goedkope tuintegels zorgt ervoor dat je er vele jaren plezier van zult hebben. Een minpunt van betontegels is dat ze snel kunnen verkleuren en dat er aanslag op de tegels komt. Schoonmaakazijn is dan een prima middeltje om de aanslag te verwijderen. Wil je dat de tegels in je tuin snel gelegd zijn, dan is het een aanrader om een grote betontegel te gebruiken, zoals een betontegel van 50×50 of een betontegel van 60×60. Een nadeel van grotere tegels is dat ze zwaarder zijn en dat je ze eerder moet bijsnijden. Het kan dan een goed idee zijn om een professional in te schakelen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Natuursteen tegel

Natuursteen tegels vallen in de duurste categorie. Deze stenen zijn van uitstekende kwaliteit en hebben een chique uitstraling. De meest bekende natuurstenen zijn vaak van marmer of graniet. Ze zijn beschikbaar in verschillende afmetingen van 50×50 cm tot 100×100 cm. Als je investeert in deze terrastegel is het de moeite waard om ze te laten leggen. Een tegelzetter kan dit perfect en de kosten hiervoor zijn betrekkelijk laag tegenover de aanschafprijs van de tegels.

Houten terrastegels

Deze tuintegels hebben een warme uitstraling, waarmee je extra sfeer en gezelligheid in je tuin brengt. Daarnaast kun je mooie patronen maken met houten tuintegels en zijn ze gemakkelijk te leggen. Om een verrassend effect te creëren, kan het leuk zijn om hardhouten terrastegels af te wisselen met stenen.

Hulp nodig met het kiezen van tuintegels? Vraag gratis offertes aan bij hoveniers.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Tuintegels leggen: werkwijze

Nu vraag je je misschien af hoe tuintegels aanleggen in zijn werk gaat. We zullen de verschillende stadia overzichtelijk voor je beschrijven.

  1. De eerste stap is het maken van een zandbed van 20 cm. Een specialist gebruikt hiervoor een trilplaat. Het is belangrijk om rondom 6 cm vrij te houden waar de opsluitband later wordt aangebracht. De opsluitband heeft als taak om de tegels bij elkaar te houden.
  2. Tijdens de tweede stap zal de tegelzetter een egaal onderbed van zand maken. Hij gebruikt voor het egaliseren een lange lat. In deze fase kan hij ook een watergoot aanleggen aan de rand van het terras, zodat het water kan weglopen naar het riool.
  3. In stap drie worden de terrastegels gelegd. Een vakman zal ze strak, maar niet te strak, tegen elkaar aan leggen, waarna hij ze met een rubberen hamer aantikt.
  4. Bij stap vier verwijdert de stratenmaker zand aan de zijkanten van de tegels, zodat hij vervolgens betonbanden van ongeveer 2 cm onder het tegelterras kan aanbrengen.
  5. In de vijfde en laatste stap wordt er voegzand tussen de tegels gedaan. Zo voorkom je onkruid en witte kalkuitslag op de stenen.

Wil je besparen op je tuintegels? Vergelijk gratis offertes

Door offertes te vergelijken vind je snel de geschikte hovenier aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?
2*. Wanneer wil je het project opstarten?
3. Beschrijf je project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.