Tuinaanleg: ideeën en advies

Bij je tuin verbeteren of aanleggen komen nog al wat klussen kijken: planten, bestraten, bouwen, graven en zaaien. Wat je ook voor vorm en formaat tuin hebt: er zijn altijd manieren om er een weergaloos succes van te maken!

Een hovenier kan een nieuwe tuinaanleg voor je realiseren. Hij heeft ervaring met het realiseren van al jouw wensen. Lees hier over wat er allemaal mogelijk is voor je tuin, en wat dat kost.

Kosten tuinaanleg

Eerst meer over de gemiddelde kosten voor je tuinaanleg. Omdat een tuin aanleggen uit tientallen verschillende klussen bestaat, rekent een hovenier sowieso een vast uurtarief. Daarboven op komen de kosten voor de verschillende werkzaamheden. Die hangen af van de prijs van de materialen (hout, planten, steen etc) en hoe veel werk een bepaald klusje met zich meebrengt.

Wat kost een tuin aanleggen ongeveer? Dit zijn de gemiddelde kosten voor veel voorkomende klussen.

Soort klus gemiddelde prijs per m²
Grasveld inzaaien € 5 – €10
Tuinplanten neerzetten/planten € 10 – € 35
Halfverharding leggen € 15 – €50
Bestrating leggen € 40 – €160
Terras aanleggen € 80 – €180
Schutting plaatsen (per strekkende meter) € 40 – €120


Dit zijn gemiddelde kosten. Om een beter beeld te krijgen van de tarieven in jouw situatie, is het een goed idee om gratis offertes aan te vragen en die te vergelijken.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Een kleine tuin inrichten: waar let je op?

Een kleine tuin ontwerp gebruikt slimme truukjes om het maximale te doen met een klein oppervlak. Een paar kleine tuin ideeën.

 • Probeer alle ruimte die je hebt goed te besteden. Door te kiezen voor hangpotten, tegen de muur klimmende planten, en een pergola’tje met daar overheen groeiende planten.
 • Door hoogtelementen zoals terrassen te (laten) realiseren geef je een 3D-aspect aan je tuin, wat hem een stuk interessanter maakt.
 • Natuurlijk houd je bij het kiezen van de beplanting rekening met het formaat. Bamboe, snel groeiende struiken en bomen (!) kan je het beste buiten je tuin houden.
 • Bij een kleine tuin inrichten kan je beter geen grasveldje nemen – dat kost veel ruimte, en staat niet erg mooi op een beperkte oppervlakte. Niet zeker of je een nieuwe gazon wil laten zaaien? Tegenwoordig kan je ook kiezen voor hele mooie opties in kunstgras.
 • Geloof het of niet: grote tegels en grote bloempotten zijn een goed idee. Zij laten je tuin groter lijken!

Een goedkope tuin aanleggen is mogelijk!

Je hoeft geen grootgrondbezitter te wezen om een mooi lapje groen naast je woning te krijgen. Sommige klussen in de tuin (graszoden leggen, halfverharding leggen) zijn vrij goedkoop. Natuurlijk kan een hovenier rekening houden met jouw budget, en planten uitkiezen die er goed uitzien en toch niet de hoofdprijs kosten. De kosten voor het bestraten van je tuin hangen af van het patroon en de gekozen steensoort. Ook een pergola, overkapping of ander vrij duur element varieert in de prijs – er zijn ook mooie betaalbare exemplaren. En tenslotte kan je kiezen voor een onderhoudsvrije tuin die ook mooi blijft zonder een vaste tuinman.

👉 Kortom: het is prima mogelijk om tegen een fijne prijs een prachtige nieuwe tuin te krijgen. Een hovenier denkt hierover graag met je mee en kan je waardevolle goedkope tuin ideeën geven!

Strakke tuinen aanleggen

Strakke tuinen hebben rechte lijnen, een sobere inrichting, en hebben weinig onderhoud nodig. Hoe krijg je zo’n nette tuin? Dit zijn een paar ideeën:

 • Grote vierkante tegels brengen orde en rust.
 • Rechte muurtjes accentueren de bloemperken uitstekend.
 • Een terrassen tuin wordt strakker als er vierkante vlonders worden gelegd.
 • Kies modern Scandinavisch design voor je tuinmeubels. Blank hout, metaal en kunststof zijn goede keuzes.
 • Een enkel beeld of een fontein midden in je tuin vormt letterlijk een middelpunt waar de rest van de tuin zich rond vormt.

Jouw luxe tuin: veel mooie mogelijkheden

Heb je meer te besteden dan de gemiddelde woningbezitter? Dan gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open. Luxe tuinen inrichten is een specialiteit van veel hoveniers. Ze kunnen dan eerst een uniek ontwerp voor jouw tuin maken in een bepaalde stijl. Hier vier mooie mogelijkheden daarvoor.

 • Vijvers zijn luxe en prachtige tuinelementen. Ze zijn best duur en onderhoudsgevoelig, maar geven je tuin een extra dimensie en koelen de omgeving af. Een houten vlonder aan een wilde natuurlijke of strakke Japanse tuinvijver is een plek om bij te komen en te reflecteren.
 • Een schuur of tuinhuis met overkapping geeft je de mogelijkheid om je spullen vocht- en vorstvrij op te slaan. Daarmee bescherm je je tuingereedschap, potten, fietsen of tuinmeubels. Maar je kan een overdekte ruimte ook gebruiken om in te ontspannen en in de winter droog te zitten. Of als klus- of speelkamer voor je partner of kinderen. En als je een tuinhuisje kiest met veel glas kan het gebruikt worden als serre of overwinteringsplek voor niet-vorstharde tuinplanten.
 • In écht grote tuinen wordt het planten van grote struiken en bomen interessant. Deze planten bieden je tuin schaduw, rijke bloemenpracht en zelfs hakhout.
 • Een vast zwembad is misschien wel de mooiste toevoeging aan je tuin. Van de lente door de hete zomerdagen heen tot laat in de herfst is dit een plek waar je vaak zult verblijven. Van jacuzzi’s tot zwembaden waar je je dagelijkse baantjes in kan trekken – schakel een vakman in met ervaring met tuinen met zwembaden!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Een voortuin aanleggen? Denk hier aan

Een voortuin is een visitekaartje van je huis. En het is een praktische ruimte: jij, je gasten en bezorgers betreden en verlaten jouw erf via de voortuin. Een goed tuinpad en ruimte om te staan en wat spullen neerzetten is dus fijn. Denk er ook aan of je de voortuin wil gebruiken om je huis te beschermen tegen inkijk, bijvoorbeeld met een schutting of een heg. Mooie struiken, buxushagen, leibomen, kunstobjecten en bloemen maken je voortuin tot een plek om trots op te zijn. Maar waarschijnlijk ga je er niet vaak zitten – deze plek hoeft dus geen enorm comfortabele uitstraling te hebben.

Zelf tuin aanleggen? Of liever een vakman inschakelen?

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Uiteraard kan je zelf je nieuwe tuin renoveren of aanleggen. Dat is wel heel veel werk – als je daar de tijd en de wil voor hebt, dan is het een prachtige ervaring. Het vervelende is alleen dat jij zelf niet precies recht een schutting kan neerzetten. En dat je niet weet welke planten het op jouw grondsoort goed zullen doen. En dat je bestrating na een paar werken putten en bultjes gaat vertonen. Kies je voor een professional, dan weet je dat je tuin in goede handen is en ook op lange termijn er mooi blijft uitzien.

We zeggen echt niet dat jij niet kan klussen! Maar tuinaanleg is gewoon een werk voor specialisten, en wordt meestal uitgevoerd door een hovenier, iemand die bijna alle voorkomende klusjes in de tuin uitvoert. Sommige grotere hoveniersbedrijven bieden een volledige service: ze hebben behalve hoveniers ook tuinarchitecten in dienst (die tuinen ontwerpen) en tuinmannen (die een bestaande tuin opknappen en onderhouden).

Voordelen hovenier – vraag gratis offertes aan

Voor een volledige en professionele tuinaanleg heb je een hovenier nodig. Hij kan geulen graven, een gazon inzaaien, planten neerzetten, de boel bestraten, een bestaande tuin verbouwen en nog veel meer. Hoe vind je een hovenier tegen het beste tarief? Door vrijblijvende offertes te raadplegen. Die geven je snel inzicht in wat de verschillende vakmannen voor de aanleg van jouw tuin rekenen. Daarbij zijn alle kostenposten inbegrepen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Vraag direct een stel gratis offertes aan en je krijgt een goed beeld van de kosten tuinaanleg in jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.