Graszoden laten leggen: kosten en stappenplan

In de meeste tuinen vormt een mooie grasmat het centrale punt. Het gazon is een lust voor het oog, biedt een plek om te zitten, te lopen en te spelen, en kost minder onderhoud dan veel grotere planten. Als je je nieuwe tuin een weelderige grasmat wilt geven, of als je je bestaande gazon wilt vernieuwen, dan heb je een paar opties. Je kan zelf grasmatten aanbrengen of inzaaien, of je kan een hovenier nieuwe graszoden laten leggen. Elke oplossing heeft zijn eigen prijskaartje en zijn eigen voordelen. Lees hier alles over hoe je graszoden kan (laten) leggen en wat dat kost.

Wat kosten graszoden?

Als je je graszoden bestellen of afhalen wilt, dan liggen de kosten uiteraard lager dan wanneer je gras laat leggen door een hovenier. Meestal wordt de grasmatten prijs lager als je een groter volume gras afneemt. 

Oppervlakte graszoden gemiddelde prijs per m²
Graszoden van 25 m² € 10
Graszoden van 50 m² €8
Graszoden van 100 m² €7
Graszoden van 200 m² €6

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Grasmatten kopen

Je kan graszoden kopen bij een tuincentrum, een teler of een particulier. Met het stappenplan hieronder kan je die dan zelf in je tuin aanbrengen. Je hebt voor het leggen de volgende gereedschappen nodig: een spade, een hark, een wals of iets vergelijkbaars, een scherp mes en een schoffel. Paaltjes met daartussen draden gespannen kunnen je helpen om de graszoden perfect waterpas te leggen.

Let er op dat je geen verdacht goedkope graszoden afneemt waar korting op zit! Die zijn met een reden afgeprijsd – het gras groeit er bijvoorbeeld niet egaal op, of de zode is uitgedroogd geweest. Zulke zoden kunnen lang niet of nooit een mooi resultaat geven. Iets waar je niet op zit te wachten als je graag een weelderig mooi gazon in je tuin wilt krijgen.

Zelf leggen of een hovenier inschakelen?

Gazon met grasmatten

Als het over tuinaanleg gaat, doen mensen liefst zo veel mogelijk zelf. Graszoden netjes leggen is verrassend moeilijk. De grond voorbereiden (frezen, walsen, verdichten) en het netjes afwerken van de naden tussen de zoden zijn speciale aandachtspunten. Gras is een levend organisme dat voorzichtig moet worden behandeld en dat met een beetje pech niet goed aanslaat na het leggen.

Het is dus aan te raden om een vakman in te schakelen voor deze klus. Een hovenier beschikt over de kennis en de ervaring om de grond voor te bereiden, de zoden perfect te leggen en te zorgen dat die goed aanslaan. Ook beschikken ze over de juiste gereedschappen voor dit werk. Bovendien kunnen ze het vrijkomende afval (je oude grasmat) netjes voor je afvoeren en je tuin direct piekfijn op orde maken. Een hovenier inhuren bespaart je dus tijd, moeite, overlast en het risico dat je grasmat er, na al je werk, toch niet mooi uit komt te zien.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

De kosten van graszoden laten leggen

Besluit je om graszoden te laten leggen door een hovenier? Dan vind je hieronder de tarieven. Je zult zien dat de prijs van deze klus lager ligt als je een grote oppervlakte aan gras laat leggen. De prijzen zijn inclusief het arbeidsloon, de kosten van de zoden en BTW.

Oppervlakte graszoden gemiddelde prijs
10 m² graszoden laten leggen € 200
25 m² graszoden laten leggen €400
40 m² graszoden laten leggen €600
60 m² graszoden laten leggen €900

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !


Een alternatief voor het leggen van graszoden is het laten inzaaien van kale grond in je tuin. Dat is vaak goedkoper, maar het duurt ook veel langer voordat je een mooie, dikke grasmat in je tuin hebt liggen. Sommige delen van het gras kunnen slecht aanslaan, vogels en muizen kunnen het zaad opvreten, en tegelijk met het gras kunnen er onkruidzaden ontkiemen.

👉De kosten voor het laten inzaaien van gras liggen rond de €40 per uur.

Graszoden laten leggen: stappenplan

Graszoden

Als je een hovenier of andere vakman inhuurt, dan legt hij je nieuwe gazon in de volgende stappen aan.

  • Als het nodig is, verwijdert de hovenier eerst het oude gazon. Desgewenst kan hij het vrijgekomen groenafval dan voor je afvoeren. In de volgende paragrafen lees je meer hierover.
  • De ondergrond wordt gefreesd (omgeploegd) zodat er lucht in kan komen. Eventuele stokken, stenen en ander afval wordt weggehaald.
  • De ondergrond wordt verdicht en gewalst en waterpas gemaakt. Ook wordt er mest en/of compost aan de grond toegevoegd, zodat het gras direct een stevige boost krijgt en snel gaat uitgroeien. De hovenier kan de kwaliteit van de ondergrond beoordelen en dan de voorbereiding uitvoeren die voor het mooiste gazon gaat zorgen.
  • De grasrollen worden nu gelegd, op maat gesneden en voorzichtig met een wals tegen de ondergrond gedrukt.
  • Je tuin wordt netjes op orde gebracht en het gras wordt besproeid. De hovenier geeft je graag tips voor het onderhoud van je nieuwe gazon in de komende tijd.

Graszoden laten verwijderen

Als je een nieuw gazon wilt laten leggen op de plek van je oude gazon, dan moet die plek eerst helemaal worden schoongemaakt. Ook als je de ruimte nu wilt bestraten of als je er tuinplanten wilt neerzetten, moet het oude gras opgeruimd worden. Er mag alleen kale grond overblijven, die vrij is van stenen, takken en andere obstructies. Een vakman doet dit snel met behulp van een speciaal apparaat: een graszodensnijder. Die snijdt de oude grasmat in stukken en maakt de wortelstelsels los van de bodem. Als het gras erg diep geworteld is of door de grondsoort (bijvoorbeeld klei) erg vastzit, kan de grond ook gefreesd (omgeploegd) worden.

Gras verwijderen: wat kost het

Oude grasmatten laten verwijderen is gelukkig niet duur. Een hovenier gebruikt daarvoor een graszodensnijder of een frees, die de oude grasmat snel losmaakt en in stukken snijdt.

👉De kosten voor het laten verwijderen van een grasmat liggen rond de €3 per vierkante meter.

Besparen op je nieuwe gazon? Vergelijk offertes!

Ben je op zoek naar een hovenier die jou verder kan helpen? Door gratis offertes aan te vragen en te vergelijken, vind je snel de juiste prijs. Je krijgt een helder overzicht van de diensten en de bijhorende kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.