Wat is een hovenier

Ben jij van plan om jouw tuin eens echt flink aan te pakken, maar heb je geen groene vingers? Het uitbesteden van het werk in de tuin is een slimme manier om altijd te genieten van een prachtige tuin. Zo hoef jij niet met jouw knieën in het zand, maar geniet je wel van een prachtige en goed onderhouden tuin. Hoe dit precies mogelijk is? Dan kan dankzij de hulp van een hovenier. Wat een hovenier precies is, wat zijn werkzaamheden zijn en wat de voordelen zijn van een hovenier, lees je in dit artikel.

Wat doet een hovenier?

Om te beginnen is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat deze tuinspecialist precies doet. Pas dan kun je echt overwegen of deze service ook iets is voor jouw tuin. Een hovenier heeft een zeer breed pakket aan mogelijke werkzaamheden. Je zou dit eenvoudig kunnen omschrijven als het aanleggen van een tuin en het onderhouden van de tuin. De ene hovenier is specialiseert zich meer in de aanleg, de ander in het onderhoud of een goede mix van deze twee. Wil je weten hoe deze werkzaamheden er in de praktijk uitzien? Het pallet van van een hoveniersbedrijf is bijzonder kleurrijk en divers. Wij hebben een beknopte opsomming gemaakt van de daadwerkelijke werkzaamheden van een hoveniersbedrijf:

Hovenier werkzaamheden

  • Snoeien, kappen en trimmen van bomen en struiken
  • Algemeen onderhoud, zoals: het maaien van het gras en wieden van onkruid
  • Schoonmaakwerkzaamheden van bijvoorbeeld tegels
  • Het controleren van de gezondheid van de planten
  • De tuin bemesten en bezaaien
  • Het bestrijden van insecten in de tuin
  • Het aanleggen van terrassen, vijver of andere plekken in de tuin
  • Het optimaliseren van het landschap
  • Nieuwe planten, struiken en bomen planten

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Waar werken hoveniers?

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Hoveniers kunnen zowel particulier als binnen een bedrijf of organisatie werken. Een particuliere hovenier kun je gewoon inhuren voor bij jou in de tuin. Deze hovenier stelt zijn werkzaamheden beschikbaar aan zowel bedrijven, als particulieren. Ook zijn er hoveniers die aangesloten zijn bij een bedrijf of organisatie. Bedrijven met grote kantoorpanden en kantoortuinen hebben veelal een eigen hovenier in dienst. Ook de gemeente zorgt ervoor dat het groen in de gemeente zorgvuldig wordt onderhouden. Hier komen ook hoveniers aan te pas. Deze zijn vaak rechtstreeks aangesloten bij de gemeente.

Het idee dat een deze specialist op het gebied van tuinen alleen in de buitenlucht werkt is onjuist. Een hoveniersbedrijf kan ook binnenshuis worden ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan de werkzaamheden in bijvoorbeeld grote kassen. Natuurlijk werken zij wel vaker buiten dan binnen.

Verschil hovenier en groenvoorziener

Een hoveniersbedrijf kun je niet vergelijke met een groenvoorziener. Er zijn zeker overeenkomsten tussen beide partijen, maar deze zijn niet gelijkwaardig. Een hovenier onderhoud niet alleen de tuin, ook kan deze een nieuwe tuin aanleggen en helpen bij het ontwerpen van de tuin. Een groenvoorziener is daarentegen eerder een enkel uitvoerende kracht. Deze kan de tuin onderhouden, maar legt de tuin niet aan. De gemeente heeft bijvoorbeeld zowel hoveniersbedrijven, als groenvoorzieners in dienst. De specialisten van de hoveniersbedrijven helpen bij het aanleggen en de groenvoorzieners zorgen vooral voor het onderhoud. Zoek je iemand die echt kan meedenken met de mogelijkheden van jouw tuin? Dan heb je helaas niet genoeg aan de hulp van een groenvoorziener. Wanneer het aanleggen en onderhouden van jouw tuin een grote klus is, zal de hovenier zelf een aantal groenvoorzieners in dienst hebben om te helpen bij het onderhoud van de tuin.

Tuinman, tuinarchitect of hovenier?

Hovenier

Is een hovenier dan eigenlijk hetzelfde als een tuinman of een tuinarchitect? Ja en nee. In de volksmond wordt een hovenier weleens een tuinman genoemd. Echter is een tuinman minder gespecialiseerd dan een hovenier. Men denkt eerder aan een groenvoorziener bij een tuinman, dan bij alle werkzaamheden van een hovenier. Ook een tuinarchitect en hovenier zijn niet echt hetzelfde. Een tuinarchitect ontwerpt tuinen, maar legt deze veelal niet zelf aan. Daar schakelen zij de hulp van een hovenier voor in. Je kunt een tuinarchitect inschakelen om een ontwerp te laten maken voor jouw tuin, maar zult de hulp van een hovenier nodig hebben om deze aan te leggen. Dit betekent niet dat er ook hoveniers zijn die ook tuinen kunnen ontwerpen. Bekijk dus goed welke hulp jij exact nodig hebt. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een tuinarchitect én een hovenier in te schakelen en voor een ander project is de hulp van een hovenier voldoende.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Voordelen van een hovenier

Voor veel mensen is het toch nog best een grote stap om een hovenier in te huren. Maar heb jij altijd al gedroomd van een onderhoudsvrije tuin die wel vol in bloei staat? Dan is de hulp van een hovenier toch wel erg belangrijk voor de realisatie van jouw droomtuin. Er zijn echter nog meer voordelen aan een hovenier.

Als eerste is er natuurlijk het gemak. Je hoeft zelf niet meer om te kijken naar jouw tuin. Je hoeft niet gestrest te raken wanneer je het hoge gras ziet staan of het onkruid beter ziet groeien dan de bloemen. Met de hulp van een hoveniersbedrijf ben je verzekerd van een goed onderhouden tuin.

Ten tweede is de hulp van een hoveniersbedrijf ook bijzonder flexibel. Je kunt deze bijvoorbeeld eenmalig inhuren voor het aanleggen van de tuin, maar kunt deze service ook periodiek inschakelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw tuin iedere week, maand of kwartaal goed wordt onderhouden door een professional.

Ten derde is het natuurlijk een groot voordeel dat deze specialist bijzonder veelzijdig is. Je kunt niet alleen voor onderhoud van de tuin terecht bij een hoveniersbedrijf, maar ook voor de aanleg en eventueel het ontwerp van de tuin.

Als laatste is de kennis en expertise ook een groot voordeel. Je kunt altijd om tuinadvies vragen. Hoe kun je meer zonlicht ontvangen en waar heb je het meeste succes met een moestuin? Hij zal ook adviseren omtrent de gezondheid van jouw bomen en planten en tips geven om ook zelf de tuin beter te leren begrijpen.

En, hoe ziet jouw droomtuin eruit? Je kunt dankzij de hulp van een hoveniersbedrijf jouw droomtuin zorgeloos realiseren. Geniet zomers van een heerlijk diner in jouw prachtige tuin en maak je nooit meer zorgen over de snelle groei van het onkruid. Met de hulp van een hoveniersbedrijf kun jij zorgeloos genieten van jouw prachtige tuin.

Wil je besparen op je hoveniersklus? Vergelijk gratis offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.