Coniferen snoeien: hoe begin je eraan?

Coniferen zijn razend populair om in je tuin te planten en dat is niet zo gek. Ze blijven namelijk het hele jaar groen, waardoor je ook in de winter een kleurige tuin hebt. Er zijn diverse soorten coniferen. Wat dacht je van de dwergconifeer? Deze blijft laag, voegt kleur toe en staat bijvoorbeeld prachtig in een Japans geïnspireerde tuin! Omdat de conifeer een naaldboom is, kan deze ook uitgroeien tot een volwaardige boom. Dit is het geval bij de solitaire conifeer. Wil je een conifeer liever als heester houden? Dan zul je hem moeten snoeien. In dit artikel lees alles over het onderhouden van coniferen, of je het nu liever zelf doet of toch door een ervaren hovenier laat doen.

Wanneer Coniferen snoeien?

Een conifeer snoeien gebeurt één of twee keer per jaar. Een coniferenhaag snoeien kun je het beste doen eind mei of begin juni. Om de conifeer strak de winter in te laten gaan, snoei je hem in september nog een keer. Het is sowieso aan te raden om een conifeer geregeld te snoeien als je van strakke hagen houdt. Veel coniferen hebben van zichzelf al een mooie vorm. Zo hoeven kleine coniferen als de Pinus niet gesnoeid te worden, maar brengen ze toch veel groen in je tuin. Coniferen als de Taxus, Cupressus en Juniperus groeien hard en dienen in de lente en late zomer gesnoeid of geschoren te worden om hun vorm te behouden. Let op: een coniferenhaag snoeien mag nooit na september gebeuren omdat de conifeer dan tijdens de winter kans maakt op vorstschade! Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Hoe kun je een Conifeer snoeien?

Een conifeer snoeien of scheren kun je gemakkelijk zelf doen. Mocht je dit – om wat voor reden dan ook – niet kunnen of willen doen, dan is het mogelijk om een hovenier in te schakelen. Als je een conifeer zelf wilt snoeien heb je tuingereedschap nodig. In het lijstje hieronder staat samengevat wat je precies nodig hebt, voor welke snoeibeurt je het kunt gebruiken en wat de kosten van de snoeispullen zijn.

  • Heggenschaar. Is je conifeer jong en nog niet hoog genoeg, maar wil je wel de zijkanten alvast bijwerken? Snoei de conifeer dan met een heggenschaar.

👉 Voor een gewone heggenschaar ben je zo een € 30 kwijt. Elektrische heggenscharen zijn duurder en kosten gemiddeld € 50. Wil je een duurzame heggenschaar met accu? Dan kunnen de kosten flink oplopen en ben je al snel tussen de € 100 en € 200 kwijt.

  • Snoeischaar. Wil je een volwassen coniferenhaag snoeien? Dan heb je genoeg aan een snoeischaar om de haag in model te brengen. Met een snoeischaar knip je gemakkelijk bruine takken en uitstekende scheuten af.

👉 Een snoeischaar kost gemiddeld € 15.

  • Takkenschaar. Is je coniferenhaag behoorlijk uitgelopen of wil je verwaarloosde coniferen snoeien? Hoewel je dit het liefst voorkomt, is het nodig om de conifeer dan flink terug te snoeien.

👉 Hiervoor gebruik je het beste een takkenschaar van ongeveer € 50.

Laat je de snoeibeurt over aan een hovenier? Dan weet je in ieder geval dat je conifeer onder handen wordt genomen door vakmensen.

👉De kosten voor een snoeibeurt bedragen dan ook gemiddeld zo een € 200.

Bedenk vooraf of je de gesnoeide takken zelf opruimt of dat je wilt dat het hoveniersbedrijf dit voor jou doet. Indien je dit door de hovenier laat doen, kost dit zo een € 50 extra.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Tips om Coniferen te snoeien

Tuinonderhoud: conifeer snoeien

Een conifeer snoeien is niet lastig, maar er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. Hieronder staan een paar handige tips om je snoeibeurt nog makkelijker te maken:

  • Controleer op vogelnestjes. Voordat je begint te snoeien is het raadzaam om de conifeer even te controleren op vogelnestjes. Een coniferenhaag blijft het hele jaar groen en begroeid, dus het is een geschikte plek voor vogels om in te broeden.
  • Scherp tuingereedschap. Zorg ervoor dat het gereedschap dat je voor de snoeibeurt gebruikt scherp is. Botte scharen zullen je conifeer beschadigen waardoor takken afsterven en bruin kleuren!
  • ’Scheren’. Eigenlijk snoei je een conifeer niet, je ‘scheert’ hem. Met een scheerbeweging haal je alleen de jonge scheuten eraf. Hierbij is het belangrijk dat je niet meer dan 10 centimeter afscheert. Op die manier loopt de conifeer goed uit en krijgt hij een vollere vorm.
  • Snoei niet in de felle zon. In de lente en late zomer is het vaak lekker weer. Toch is het beter om een conifeer niet op een zonnige dag te snoeien. Kies liever een bewolkte dag uit zodat de gesnoeide takken niet verbranden.
  • Snoei niet bij vorst. Een conifeer kun je beslist niet meer snoeien na september.
  • Zorg dat de coniferenhaag traps toeloopt. Op die manier krijgt de hele Conifeer genoeg licht waardoor de mooie groene kleur behouden blijft. Dit scheelt dus ook weer bruine takken wegknippen!
  • Snoei niet tot op de stam. Door bij het ‘scheren’ van de Conifeer wat groen over te houden, zal de plant goed uitlopen. Snoei je tot op het hout, dan ontstaan er gaten en bruine takken in de coniferenhaag.

Coniferen in een vorm snoeien

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Coniferen hebben vaak van zichzelf al een mooie vorm. Als je besluit om een Conifeer te snoeien, kun je dit het beste in kegelvorm doen. Hierbij laat je de onderste takken breder zodat ze genoeg zonlicht opvangen en groen blijven. Andere vormen zijn uiteraard ook mogelijk, hiervoor gebruik je gewoon je fantasie! Kies een (scherpe) heggenschaar om de Conifeer in de gewenste vorm te snoeien.

Vorstschade Coniferen

Heb je weleens een Conifeer gezien die bruin is en vol gaten zit? Kans is groot dat de plant dan na september is gesnoeid. Zoals eerder in dit artikel al werd benoemd is het van belang om een Conifeer te snoeien na de IJsheiligen (half mei) tot begin juni. Om de Conifeer mooi de winter in te laten gaan, kun je hem prepareren door nog een tweede keer te snoeien op een bewolkte dag in augustus of september. Als je dit goed doet, voorkom je dat de Conifeer vorstschade oploopt.

Wil je besparen op je tuinonderhoud? Vergelijk gratis offertes

Door offertes te vergelijken vind je snel een geschikte hovenier aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.