Kunstgras leggen: onderhoud en kosten

Ben je van plan een nieuwe tuin aan te leggen? Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras. Hoewel het niet volledig onderhoudsvrij is, zul je veel minder tijd hoeven te besteden aan het onderhouden van je gazonnetje, dan wanneer je deze bekleedt met echt gras. Zo nu en dan zul je wel met een borstel over het kunstgras heen moeten en een douche met de waterslang helpt ook om het stofvrij te houden, maar je hoeft natuurlijk niet met de grasmaaier aan de slag. Ben je van plan om je tuin onder handen te laten nemen door een hovenier? Of doe je het liever zelf? Hier vind je alle nodige informatie over kunstgras en hoe het wordt geplaatst.

Kunstgras aanleggen: wat kost het?

Hoeveel je kwijt bent aan het laten leggen van kunstgras is afhankelijk van verschillende factoren. Is de ondergrond al geëgaliseerd? Moet er kwartzand in worden geveegd? Hoe groot is je gazon? Daarnaast verschilt de prijs natuurlijk per bedrijf.

👉Over het algemeen zul je rond de €7 – €15 kwijt zijn per m², exclusief het plaatsen van het gras.

Hoeveel je kwijt bent aan kunstgras verschilt dus nogal. Kunstgras is dus alles behalve goedkoop, maar doordat het zo onderhoudsarm is, zul je de aanlegkosten op den duur weer terugverdienen. Bovendien zul je na het aanleggen vrijwel geen omkijken meer hebben naar je gazonnetje. Voor het aanleggen van kunstgras kan je onder andere terecht bij een hovenier of tuinman.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Stappenplan kunstgras zelf leggen

Kunstgras voor een onderhoudsvrije tuin

Misschien zie je het wel zitten om zelf het kunstgras aan te leggen. Hoewel het met zorg moet gebeuren, is het in de regel goed te doen om deze klus zelf te klaren. Om je te helpen, zetten we hier een stappenplan uiteen.

Verwijder het oude gras

Heb je nog oud gras in je tuin en wil je dit vervangen met een kunstgras mat? Zorg er dan eerst voor dat al het oude gras verwijderd is met wortel en al. Maak vervolgens de ondergrond vlak door deze te egaliseren.

Breng het zandbed aan

Na het egaliseren van de zwarte grond leg je een zandbed, van 5 à 6 centimeter dik aan als ondergrond voor het kunstgras. Je kunt hiervoor bestratings- of stratenmakerzand gebruiken.

Het zandbed inwateren en uitvlakken

Ook het zandbed moet compleet geëgaliseerd worden om te voorkomen dat er bobbels of kuilen in je grasmat komen. Zorg er dus voor dat je het zandbed goed inwatert alvorens het uit te vlakken.

Leg het onderdoek

Op het zandbed leg je een onderdoek dat ervoor zorgt dat er geen onkruid tussen je kunstgras mat opschiet. Je kunt hiervoor een stabilisatiedoek of geovlies gebruiken. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt die op het gazon spelen, is dit onderdoek tevens belangrijk om deuken in het kunstgras te voorkomen.

Rol het kunstgras uit

Rol de matten uit en legt deze over het onderdoek. Trek de plooien recht om ervoor te zorgen dat de matten recht naast elkaar komen te liggen.

Kunstgras snijden

Wanneer je gazon een groter oppervlak heeft dan 4 meter, zul je naden krijgen. Om deze zo onopvallend mogelijk weg te werken, kun je het beste tussen de draden aan beide kanten drie centimeter van het kunstgras snijden.

Lijm de naden

Leg kunstgrastape onder de naden en plaats op deze tape de naden van de twee rollen kunstgras tegen elkaar aan. Wrijf het goed aan en laat de lijm een uur drogen. Vervolgens zitten de twee rollen kunstgras goed aan elkaar vast.

Snijd het kunstgras

De kans is groot dat het kunstgras niet precies op je gazon past. Het kunstgras overlapt bijvoorbeeld je tuinpaadje of de tegels van het terras. Gebruik een stanleymesje om het overtollige kunstgras weg te snijden, zodat de matten precies op het gazon passen.

Sla het kunstgras vast

Alles ligt nu netjes op zijn plek en zo wil je het natuurlijk ook houden. Om te voorkomen dat het kunstgras verschuift, is het belangrijk om het vast te slaan met haken. Hier zijn speciale haken voor op de markt. Sla aan de randen van het gazon om de 50 centimeter een haak in de grond om ervoor te zorgen dat de matten op hun plaats blijven.

Borstel het kunstgras

Leg de laatste hand aan het kunstgras door het op te borstelen met een harde bezem. Nu ligt je gazon er echt perfect bij!

Laat je het toch liever aan een professional over? Vergelijk gratis offertes.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kunstgras op tegels leggen

Wellicht wil je het kunstgras op het balkon leggen of wil je kunstgras leggen op tegels in je tuin. Dit is mogelijk, maar de matten kunnen niet direct op de tegels worden gelegd. Na een aantal maanden zou je namelijk iedere groef en uitstekende tegel door het gras heen kunnen zien. Leg daarom een valdemping, shockpad of drukverdeeldoek tussen de tegels en de kunstgrasmatten. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om fijn instrooizand in de groeven te strooien, wanneer alle tegels zeer recht liggen. Wat de beste optie is, zal per situatie verschillen.

Kunstgras schoonmaken

Hovenier

Hoewel kunstgras om minimaal onderhoud vraagt, is het ook weer niet geheel onderhoudsvrij. Zo nu en dan zul je het wel schoon moeten maken. Wanneer er blaadjes, twijgjes of ander tuinafval op je kunstgras terecht is gekomen, kun je dit vuil het beste verwijderen met een bladblazer. Voor kleiner vuil en stof roep je het beste de hulp in van de tuinslang. Deze helpt je om het kunstgras weer helemaal op te frissen. Zet de straal niet te hard, want dan zou je het gras kunnen beschadigen.

Heb je iets gemorst op het kunstgras? Dan haal je de vloeistof het beste meteen weg om te voorkomen dat je een vlek op je grasmat krijgt. Dit lukt vaak al met een stukje keukenpapier. Als dit niet lukt dan biedt een oplossing van wasmiddel en een zacht sponsje vaak de nodige hulp.

Kunstgras onderhouden

Met kunstgras op je gazon hoef je je nooit veel zorgen te maken om onderhoud. Je hoeft geen gras te maaien en als alles goed is aangelegd, krijg je ook geen onkruid tussen de grassprietjes. Het gras zal af en toe schoongemaakt moeten worden of moeten worden geborsteld, maar dit zal je weinig tijd en geld kosten. Ook hoef je het nooit te sproeien. Je zit zomers dus niet met hoge waterkosten of geelbruin gras! Het zou wel kunnen zijn dat er zo nu en dan onkruid aan de randen van het gazon opschiet, tussen de grasmat en de tegels. Probeer dit zo snel mogelijk weg te halen.

Kunstgras laten leggen door een professional

Zelf kunstgras leggen of het aan een hovenier overlaten? Het is een afweging die je zelf moet maken. Zie je het niet zitten om zelf kunstgras te leggen of twijfel je of jouw tegels wel de juiste ondergrond kunnen bieden voor een kunstgrasgazon? Dan schakel je het beste de hulp van een professional in. Dit kost je natuurlijk wel wat extra geld, maar dit is het absoluut waard. Kunstgras is duur en je wilt geen spijt krijgen van je aankoop, omdat je na een paar maanden de tegels door het gras heen gaat zien of omdat de mat toch niet helemaal recht ligt. Een professional kent de kneepjes van het vak en zal je grasmat perfect neerleggen, zodat je er nog heel lang plezier van hebt!

Vraag gratis offertes aan om snel de juiste prijs te vinden. Je ziet in een oogopslag welke hovenier de klus voor jou kan klaren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.