Schutting plaatsen: kosten en tips

Wil je lekker ongestoord in je tuin van je welverdiend weekend genieten, maar kunnen alle buren in jouw tuin meekijken? Een tuinschutting plaatsen is in dergelijke gevallen een slimme zet. Je kan ook kiezen voor een groene haag. De kans is echter groot dat je enkele jaren moet wachten, voordat deze haag op het gewenste niveau is. Een schutting kopen en plaatsen, waar moet je allemaal op letten en wat kost een schutting? Doe je het zelf of laat je het over aan de hovenier? We nemen graag de opties en kosten met je door.

Schutting plaatsen kosten

De kosten van een schutting per meter inclusief plaatsen kan erg variëren. Er zijn namelijk meerdere factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo kun je een goedkope schutting plaatsen die in de reclame is bij de bouwmarkt of kun je naar een speciaalzaak gaan. De kosten qua materiaal kunnen ver uit elkaar liggen. Zo zijn er bij houten schuttingen al grote verschillen zichtbaar.

Type schutting Gemiddelde prijs per strekkende meter
Geïmpregneerd hout vanaf €50
Hardhouten schutting €100
Betonnen schutting €100
Combinatie hout en beton €75

👉De montagekosten voor beiden blijven wel gelijk en zullen rond de €20,- per meter liggen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Schutting plaatsen: stappenplan

Wanneer je begint aan een nieuwe tuinaanleg, kan je je eerst afvragen hoeveel je zelf kan doen en wat je liever uitbesteedt. Ga je zelf een schutting bouwen? Zorg dan in ieder geval voor een duidelijk uitgewerkt plan. Op deze manier voorkom je grote tegenslagen tijdens de bouw van de schutting. Ook kan je meer gefocust zijn op het daadwerkelijk plaatsen van de schutting. Een schutting zetten kan namelijk eenvoudig klinken, er zal meer bij komen kijken dan je in eerste instantie denkt.

Stap 1: Grond voorbereiden

Het is altijd handig om eerst de grond te prepareren. Je zet op deze manier de basislijnen voor je schutting uit en je kijkt gelijk of er geen verassingen naar boven komen.

Stap 2: Hout beschermen

Voordat je de schuttingpalen gaat plaatsen zorg je eerst dat deze beschermd zijn. Om ze te beschermen tegen houtrot smeer je ze in met een dikke laag teer.

Stap 3: Grondboor

Zet de eerste schuttingpaal door met een grondboor voor de boren. Houd er rekening mee dat je ongeveer 30% van de paal in moet graven voor voldoende stevigheid.

Stap 4: Schuttingpalen plaatsen

De volgende schuttingpalen kun je steeds op een vaste afstand in de grond zetten. Tussen de palen moet iedere keer iets meer ruimte overblijven dan dat het schuttingdeel lang is.

Stap 5: Steunen monteren

Monteer de speciale steunen op elke paal om de schutting te bevestigen. Vergeet niet om hierbij voor te boren in de palen.

Stap 6: Tuinhek plaatsen

Mocht je een tuinhek laten plaatsen dan moet je vooraf duidelijk afstemmen waar deze moet komen. Door het veelvuldige gebruik van het tuinhek is dit namelijk vaak de plek waar de schutting het meest kan gaan verzakken. Om tuinhekken te plaatsen moet je de aangrenzende palen dan ook altijd extra goed vastzetten.

Soorten tuinschuttingen

Naast de houten schutting kan je natuurlijk ook kiezen voor de betonnen schutting. Wil je het beste van beide varianten? Ga dan bijvoorbeeld voor de hout betonnen schutting.

Beton schutting plaatsen

De betonnen schutting is al weer een tijd lang op de markt. Daar waar er vroeger praktisch alleen grijze varianten verkrijgbaar waren is dit tegenwoordig zeker niet meer het geval. Met de opkomst van de betonnen schutting is het aanbod ook erg toegenomen. Steeds meer mensen zien het voordeel van een relatief onderhoudsvrije schutting in. De kosten voor de aanschaf kunnen wel een struikelblok vormen. Een houten schutting zal nog steeds vele malen goedkoper zijn dan een betonnen schutting. Een betonnen schutting wint het echter wel op de lange termijn, aangezien hij vele malen langer mee gaat als zijn houten variant. Een bijkomen voordeel van een betonnen schutting is dat hij minder vatbaar is voor bijvoorbeeld storm.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Houtbeton schutting plaatsen

Hovenier

Tussen de houten en betonnen schutting is ook nog een combinatie van deze twee te vinden. Bij deze schutting bestaat een deel uit hout en het andere deel uit beton. Ondanks dat betonnen schuttingen langer mee gaan dan houten schuttingdelen is de houten variant nog altijd razend populair. Naast de lagere aanschafwaarde brengt een houten schutting over het algemeen ook meer sfeer in de tuin. Wil deze voordelen, maar wil je ook profiteren van een schutting die lang mee gaat? Kies in dat geval voor een houtbeton schutting. De betonnen delen worden geplaatst op de plekken waar het hout meestal het eerste gaat rotten. Dit zijn de staanders waarop de schuttingdelen worden geplaatst als ook de eerste één a twee planken. Deze zitten dicht bij de grond en krijgen veel te maken met vocht. Een composiet schutting plaatsen kan in dergelijke gevallen ook nog uitkomst bieden.

Houten schutting plaatsen

De meest traditionele vorm van schutting is uiteraard de houten variant.  Uiteraard is de lagere aanschafprijs een groot voordeel. Ook het karakter van het hout samen met de grote keus aan schuttingdelen maakt een houten variant de populairste keuze. Betonnen schutting zullen op langere termijn vast en zeker langer mee gaan. Echter zijn er tegenwoordig een hoop soorten beits op de markt verkrijgbaar die de levensduur van een schutting aanzienlijk kunnen verlengen.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Schutting laten plaatsen door een professional

Om problemen voor te zijn is het goed om een professional in te schakelen voor het plaatsen van je schutting. Een hovenier heeft het juiste gereedschap en de nodige vakkennis om jouw schutting kaarsrecht neer te zetten. Ook beschikken ze over handige methodes die jouw schutting veel langer mee kunnen laten gaan.

Je kan bovendien gratis offertes aanvragen om prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.