Tuinadvies nodig? Tips van hoveniers

Heb jij een mooi stuk tuin, maar ontbreekt het je aan fantasie om hier een prachtige tuin van de maken? Wanneer jij geen groene vingers hebt en het maar niet lukt om iets moois van de tuin te maken, kan advies van harte welkom zijn. Geniet van het beste advies van de specialist! Een hovenier kan jou natuurlijk het beste adviseren, inspireren en informeren over de beste opties voor jouw tuin. Dit kan door tuinadvies aan te vragen bij de hovenier. In dit artikel lees je precies wat dit precies is, hoe het werkt en wat de kosten zijn voor professioneel tuinadvies.

Tuinadvies door een hovenier

Wat is advies voor de tuin precies en waarom zou je een hovenier inschakelen voor tuinadvies? Het advies van een hoveniersbedrijf is een garantie op succes. Jouw tuin wordt door een specialist bekeken en deze zal de beste opties voor het ontwerp van jouw tuin bekijken. Je zult een advies op maat kunnen verwachten voor jouw tuin. Vervolgens is het aan jou om iets met dit advies te doen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het advies uitvoeren. Houd jij wel van tuinieren en weet je van aanpakken, maar is het ontwerpen van een tuin niet jouw sterkste punt? Dan kan het advies van een hoveniersbedrijf natuurlijk net dat extra zetje zijn om een mooie tuin te creëren.

Ben je tevreden met het advies, maar is het werken in de tuin niet aan jou besteedt? Dan kun je vervolgens ook de hulp van het hoveniersbedrijf inschakelen voor de tuinaanleg op basis van het advies.

Wat kan je verwachten van tuinadvies?

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Advies voor de tuin kan best vaag klinken. Is dit simpelweg een idee van de tuinman of is het meer? Wij hebben beknopt opgesteld wat je precies kunt verwachten van tuinadvies:

 • Een bezoek van het hoveniersbedrijf aan jouw tuin voor het opmeten en in kaart brengen van het oppervlak van de tuin.
 • Een schets of visuele tekening van de beoogde tuin.
 • Adviesgesprek.
 • Advies omtrent de beste boomsoorten, planten en bloemen voor jouw tuin.
 • Advies over de staat van jouw tuin en de eventuele mogelijkheden.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wanneer jij vooraf aangeeft dat jij graag een terras, vijver of moestuin in de tuin wilt, dan kunnen deze elementen opgenomen worden in het uiteindelijk advies. Voorafgaand heb je eerst een gesprek over jouw wensen voor de tuin. Dit in combinatie met de bevindingen van de het hoveniersbedrijf, kunnen opgenomen worden in het totaalplaatje.

Naast dit “officiële” advies voor jouw tuin, kun je bij veel hoveniers ook online advies inwinnen op de website. Dit kan veelal in de vorm van blogartikelen over tuinwerkzaamheden. Zo kun je gratis advies en ideeën opdoen voor jouw tuin of deze mee laten nemen in het tuinadvies. Wel weet je dan niet zeker of jouw tuin geschikt is voor bepaalde elementen.

Waarom tuinadvies

Is dit tuinadvies niet een beetje overbodig en kan je dit net zo goed niet zelf doen? Wanneer jij zelf plezier haalt uit het werken in de tuin en zelf een tuin kan aanleggen, kan dit wellicht waar zijn. Maar in de meeste gevallen kan dit advies jouw tuin compleet naar een nieuw niveau tillen en leer je heel wat bij over de zorg voor jouw tuin. Je kunt namelijk vaak veel meer uit jouw tuin halen dan je misschien denkt. Alleen al een betere indeling kan ervoor zorgen dat je meer ruimte en plezier hebt aan jouw tuin. Zo kan de hovenier je raad geven over het volgende:

 • Advies over de bodem
 • Geschikte planten
 • Schaduwplekken
 • Gemakkelijk in onderhoud
 • Kostenberekening extra elementen zoals een pergola of vijver

Het maakt dus ook niet uit hoe groot of hoe klein jouw tuin is. Voor kleine tuinen is een goed ontwerp cruciaal om deze buitenruimte zo optimaal te benutten. Voor grote tuinen kan het lastig zijn om deze eenvoudig te onderhouden en mooi te houden. Met het juiste advies kan ook een grote tuin genieten van een betere indeling en eenvoudiger onderhoud.

Een tuin waar je je echt fijn in kunt voelen is van groot belang, ook een tuin waar je niet hoeft te stressen over het onkruid is erg fijn. Dit advies kan daarom cruciaal zijn voor jouw woonbeleving.

⇒ Vraag een gratis offerte aan !

Tuinadvies over tuinontwerp

Het advies voor de tuin kan opgedeeld worden in drie verschillende facetten, waaronder: tuinontwerp, tuinaanleg en het tuinonderhoud. Het advies over het ontwerp is een wens van vele huiseigenaren met een tuin. Hoe kun je de tuin goed ontwerpen en wat is precies mogelijk? Bij het advies voor het ontwerp kun je ideeën verwachten over:

 • de grootte van het gazon
 • de tegels voor het terras
 • de mogelijkheden voor een moestuin
 • welke planten en bomen het beste passen bij jouw tuin

Er wordt rekening gehouden met jouw wensen en deze kun je terugzien in het ontwerp. Bij veel hoveniersbedrijven kun je een aantal verschillende ontwerpopties verwachten. Zo kun je zien wat er mogelijk is en wat jouw voorkeur heeft. Na dit advies kun je zelf aan de slag gaan met het aanleggen en het onderhouden, maar ook hier kun je advies over inwinnen.

Tuinadvies over tuinaanleg

Vervolgens is er de volgende stap in het proces, namelijk: het aanleggen van de tuin. Dit kun je zelf doen, maar hier kun je ook een hoveniersbedrijf voor inschakelen of extra advies over inwinnen. Op dit punt gaat het bijvoorbeeld over:

 • de mogelijkheden qua steensoorten voor het terras
 • waar je de beste balken kunt vinden voor een afscheiding van de tuin
 • hoe je dit proces het beste kunt aanpakken.

Tuinadvies over tuinonderhoud

Een mooie tuin hebben is een ding, maar een mooie tuin houden is een nog wat anders. Je houdt de beste tuin met de hulp van goed onderhoud. Je kunt advies inwinnen bij de hovenier over het onderhouden van de tuin. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • het aanvragen van informatie over het zaaien van zaden
 • afrekenen met onkruid
 • welke taken in welk seizoen geregeld moeten worden en hoe je dit het beste kunt aanpakken
 • Natuurlijk kun je bij dit advies ook verwachten om hulp aangeboden te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld het advies krijgen om eenmalig de tuin goed te laten onderhouden door een hoveniersbedrijf of deze service periodiek inschakelen.

Wat kost professioneel tuinadvies?

Tuinontwerp

De kosten van professioneel advies voor jouw tuin zijn verschillend. Dit ligt natuurlijk aan de mate van advies dat je verwacht en bij welk bedrijf je dit advies inwint. Wil je alleen advies over het onderhoud of wil je compleet advies over de mogelijkheden voor jouw tuin, inclusief schetsen van dit project? Je kunt bij veel hoveniersbedrijven voor een vaste prijs een schets aanvragen, maar voor een compleet advies is het aan te raden om een offerte aan te vragen.

Een mooie tuin realiseren, hoeft helemaal geen opgave te zijn. Met het juiste advies kun je zelf jouw tuin een complete make-over geven of deze droomtuin laten aanleggen door een hovenier. Vraag vandaag nog advies aan voor jouw tuin en kom erachter wat er mogelijk is voor jouw tuin.

Vraag gratis offertes aan en krijg tuinadvies aan de juiste prijs

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.