Kosten tuinaanleg: prijsoverzicht en advies

Wil je je tuin helemaal opnieuw laten aanleggen? Dat kan – een tuinarchitect kan een prachtig ontwerp voor je maken, en een hovenier realiseert de klus. Wat kan je allemaal in je nieuwe tuin laten planten, leggen en neerzetten? En wat kost een tuin aanleggen ongeveer? We bespreken het in deze tekst.

Snel overzicht van kosten tuinaanleg

Wat kost een tuin aanleggen? Hier zie je een overzicht van veel voorkomende klussen.

👉Het uurtarief van een hovenier ligt tussen de €30 en €60.

Soort klus gemiddelde prijs per m²
Gazon inzaaien € 5 – €10
Beplanting € 10 – € 35
Houten vlonders leggen € 75 – €125
Bestrating leggen € 40 – €160
Terras aanleggen € 80 – €180
Schutting plaatsen € 40 – €120

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Tuin leeghalen kosten

Voordat je nieuwe tuin aangelegd kan worden, is het nodig om (een deel van) de tuin leeg te halen. De bestaande beplanting wordt verwijderd, bestrating wordt weggehaald, en eventuele bomen worden gekapt. Al deze klussen kan een hovenier voor je uitvoeren. Dit zijn een paar van de kosten:

Soort klus gemiddelde prijs
Planten en gras weghalen € 10 – €15 per m²
Bestrating verwijderen € 20 – € 50 per uur
Boom kappen € 300 – €600
Boomstronk weghalen € 75 – €500
Graaf- en ophoogwerk € 20 – €60 per m²

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Goedkope tuin aanleggen

Tuinontwerp

Het is heel goed mogelijk om voor een laag tarief een mooie tuin te laten aanleggen. Omdat de kosten tuinaanleg vooral stijgen als je duurdere soorten inrichting wilt, kan je daar slimme keuzes inmaken. Als je dus kiest voor een groene tuin met weinig bestrating of kunstwerken, ben je goedkoop uit. Kies voor een tuin met een weelderig grasveld en grote struiken en bloemplanten die het jarenlang goed doen. En laat een tuinpad van halfverharding aanleggen – dat is een laag houtsnippers, grind, kiezels of ander los materiaal dat je niet de hoofdprijs kost. Een hovenier zal graag met je meedenken over een inrichting die voor jou betaalbaar is, en kiest de materialen waarmee dat haalbaar is.

👉 Een gazon inzaaien kost tussen de €5 en €10 per vierkante meter.

👉 Beplanting in de tuin zetten kost tussen de €10 en €40 per vierkante meter.

Kleine tuin kosten

Bijna alle tuinaanleg kosten worden per vierkante meter berekend. Als je een vrij kleine tuin hebt, ben je dus goedkoper uit dan wanneer je een half park laat aanleggen! In een kleine tuin is een grasveld vaak niet zo’n goede keuze – het staat een beetje belachelijk en je kan de ruimte beter besteden. Kies voor de aanleg van een verhoogd terras, waardoor je meer ruimte in je tuin lijkt te krijgen. Een pergola voegt ook zo’n hoogte-element in je tuin toe. En een paar grote plantenpotten wekken de illusie dat je tuin groter is. Een goede tuinarchitect of hovenier heeft ervaring met kleine (stads)tuinen en kan je helpen om handige keuzes te maken.

Pergola of prieel tussen de €20 en €60 per m²
Houten terras of vlonders leggen tussen de €60 en €200 per m²
Grote, vorstbestendige potten voor tuinplanten tussen de €40 en €200

Luxe tuin elementen en kosten

Heb je een grote tuin én een groot budget? Dan is het de moeite waard om een uniek ontwerp te laten maken door een specialist. Een hovenier of tuinarchitect maakt in samenspraak met jou een volledig plan voor je nieuwe tuin. Daarbij houdt hij of zij rekening met jouw wensen, maar ook met de oppervlakte, lichtval, grondsoort en andere factoren. Je mag er dan op rekenen dat je een perfect ontwerp voor jouw situatie krijgt dat in harmonie is en elk jaar mooier wordt. De ontwerpen kunnen meerdere keren aangepast worden, en worden aan je getoond als plattegronden en 3D-beelden. De tuinarchitect kosten variëren met de ervaring van de ontwerper.

👉Het maken van een professioneel tuinontwerp kost tussen de €300 en €1000.

Je kan er ook voor kiezen om een luxe tuin in een bepaalde stijl te laten aanleggen. Sommige tuinarchitecten hebben zich gespecialiseerd in een bepaald tuinontwerp. Kijk bijvoorbeeld eens naar voorbeelden van Engelse landschapstuinen, landelijke tuinen, romantische tuinen en moderne tuinen. Als één van deze stijlen jou bevalt, is het de moeite waard om een tuinarchitect te zoeken die veel ervaring heeft met deze stijl.

Als je meer geld wilt uitgeven aan je tuin, dan zijn een paar inrichtingselementen extra interessant voor jou. Bijvoorbeeld een vijver, die koelte en leven in je tuin brengt. Of een tuinhuisje, waar je in de koude tijd in kan zitten en tuinspullen kan stallen. Een pergola of prieel is een soort halve overkapping waar vaak klimplanten overheen worden geleid, en dat sfeer en schaduw in je tuin brengt. En aantrekkelijke objecten, zoals standbeelden, kunstwerken en fonteinen, vangen de blik van je gasten direct en vormen het middelpunt van je nieuwe tuin.

👉De tuinarchitect kosten liggen tussen de €300 en €1.000 per ontwerp.

Pergola of prieel tussen de €1.00 en €10.000
Vijver graven en inrichten tussen de €1.000 en €5.000
Tuinhuis van gemiddeld formaat tussen de €1.000 en €5.000

Kosten terras aanleggen

Tuinonderhoud: een gezonde gazon

Een houten terras is een fijne plek om te zitten, te zonnen en te werken. Het hout blijft schoon, wordt snel droog en geeft je een stabiele oppervlakte om tuinmeubels op neer te zetten.

👉Een houten terras kost zo’n €60 tot €200 per vierkante meter.

Daarbovenop komen nog de kosten hovenier per uur. De prijs van een terras hangt vooral af van het materiaal dat gebruikt wordt. Duurdere houtsoorten, zoals tropisch hardhout, zijn erg mooi en gaan jaren mee. Ze kunnen de totaalprijs voor je terras of vlonder wel flink opjagen. Ook stijgen de kosten als er (veel) grondwerk moet worden verricht, bijvoorbeeld om een ophoging voor het nieuwe terras te maken.

Graaf- en ophoogwerk tussen de €20 en €60 per m²
Een houten terras of vlonder leggen tussen de €60 en €200 per m²

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Tuinonderhoud prijzen

Als je mooie, nieuwe tuin eenmaal aangelegd is, dan komt hij tot leven. Planten gaan groeien en bloeien, dieren vinden je tuin, en in de herfst vallen de bladeren. Een tuin is een levend systeem – aan de ene kant heel fijn, aan de andere kant brengt het ook onderhoud met zich mee. Je kan zelf snoeien, wieden, schoffelen en bladeren ruimen. Maar je kan ook een hovenier of tuinman inschakelen om het onderhoud voor je uit te voeren. Dat brengt je tuin weer piekfijn op orde!

👉De tuinonderhoud prijzen liggen tussen de €20 en €50 per uur.

Kosten hovenier voor tuinaanleg

De gemiddelde tuinaanleg kosten hangen onder andere af van de ervaring van de hovenier en van de voorrijkosten. Een hovenier rekent altijd een bepaald uurtarief. Maar de belangrijkste kostenplaatjes komen voor de rekening van de werkzaamheden die je wil laten uitvoeren. Het inzaaien van een gazon is bijvoorbeeld veel goedkoper dan de aanleg van een vijver!

Om de kosten te drukken is het een goed idee om offertes aan te vragen. Sommige vaklui zijn nou eenmaal goedkoper dan andere. Met een stapeltje vrijblijvende offertes pik je snel de hovenier of tuinarchitect eruit die jou de beste tarieven kan aanrekenen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.