Tuinonderhoud: prijzen en tips

Wat komt er allemaal kijken bij een professioneel tuinonderhoud? Wat zijn de gemiddelde prijzen en wat kan je verwachten van een tuinonderhoud? We overlopen het in dit artikel.

Zo kun jij gemakkelijk de afweging maken of je die klusjes zelf gaat doen of toch maar liever uitbesteedt aan een ervaren hovenier. Eén ding kunnen we je alvast wel verklappen, er komt meer bij tuinonderhoud kijken dan enkel af en toe grasmaaien.

Je tuin onderhouden: Wat kost het?

Het antwoord op deze vraag zal afhangen vanuit welke invalshoek je hem bekijkt. Ga je ervan uit dat jezelf je tuin onderhoudt of laat je jouw tuin door iemand anders onderhouden?

Onderhoud je zelf je tuin, dan kost het je weliswaar niet zoveel geld in vergelijking met het laten doen van je tuinonderhoud door een hovenier. Maar houd rekening dat er meer in tuinonderhoud zit dan onkruid wieden: voor sommige klussen heb je bijzonder materiaal nodig, mankrachten en heel wat tijd.

Lichamelijke belasting

Het onderhouden van je tuin is noeste arbeid. Als je die diepgewortelde boomstronk eindelijk hebt uitgegraven, heb je je portie lichaamsbeweging wel gehad voor een paar weken. En je hoeft er niet van op te kijken als je je rug ook nog een poosje voelt. De lichamelijke inspanning bij tuinonderhoud valt niet te onderschatten. Blessures aan bijvoorbeeld je hamstrings, rug of pijnlijke knieën heb je zo opgelopen.

Tijd

Het onderhouden van je tuin kost veel tijd. Voor de één is dat leuk tijdverdrijf om te ontspannen, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad.

Voor degene die tuinieren en het onderhouden van de tuin als een leuke bezigheid ziet, zal tuinonderhoud weinig frustratie opleveren. Maar degene die het met tegenzin doet, zal een hoop frustraties gaan ervaren als dat onkruid maar blijft terugkomen na het voor de zoveelste keer te hebben gewied. En die stronk die maar niet wil loslaten na eindeloos te hebben gespit zal je humeur er ook niet beter opmaken.

Wat het onderhoud van je tuin kost is van een heleboel factoren afhankelijk, zoals:

 • Heb je een grasmat in je tuin die moet worden geverticuteerd?
 • Moet er geknot worden?
 • Moet er gesnoeid worden?
 • Moeten er boomstronken verwijderd worden?
 • Heb je een gazon om te onderhouden?
 • Heb je een vijver om te onderhouden?

👉 Als stelregel kunnen we jou alvast wel meegeven dat een gemiddeld onderhoud van een tuin ongeveer €960 kost.

Ga hierbij wel van uit dat er nogal wat marges zijn tussen de uurtarieven van verschillende hoveniers.

👉 Het laagste uurtarief van een hovenier bedraagt ongeveer €35, het hoogste uurtarief €55.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Als je bedenkt dat een hovenier gemiddeld vier uur besteedt aan het onderhouden van je tuin, kun je zelf uitrekenen wat het verschil bedraagt tussen je tuinonderhoud laten uitvoeren tussen een goedkope hovenier en een wat duurdere.

Wat doet een hovenier

Hovenier

Over het algemeen kan je de taken van een hovenier onderverdelen in drie categorieën: tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud. Een hovenier houdt zich onder andere met de volgende zaken bezig die van belang zijn voor uw tuin:

 • Onkruid verwijderen. Het grove onkruid tussen bijvoorbeeld de bestrating verwijdert de hovenier met daarvoor geschikt tuingereedschap zoals een schoffel. Het fijne onkruid wordt meestal handmatig verwijderd.
 • Opruimen van bladeren en afval. Bladeren maar ook afval anders dan GFT-afval wordt opgeruimd door de hovenier. In overleg met jou kan worden besloten om wat bladeren aan de zijdes van je tuin achter te laten. Zo blijft er een natuurlijke schuilplaats over voor dieren om in te scharrelen en voedsel te zoeken, zoals egels.
 • Gras verticuteren. In een grasmat gaan onvermijdelijk mossen groeien en je zal ook te maken krijgen met plekjes dood gras. Dit gaat een zogeheten viltlaag vormen door je gazon. Het verwijderen van het mos en het dode gras heet verticuteren.
 • Knotten. Knotten is het verwijderen van de kruin van een boom. Ofwel alles wat uit de stam steekt. De bekendste boom die regelmatig geknot wordt is de knotwilg. Met zijn kenmerkende korte stam en de daaruit ontspringende takken moet de knotwilg wel geknot worden. De takken worden anders zo zwaar dat ze zullen afbreken of zelfs de stam door midden zullen splijten.
 • Snoeien. Snoeien gebeurt niet alleen om planten en bomen een mooie vorm te geven. Snoeien bevordert ook het groei- en bloeiproces van planten en bomen. Niet alle bomen moeten vaak gesnoeid worden, maar bepaalde soorten hebben er echt baat bij. Zo is het goed idee om jaarlijks de coniferen te snoeien als je wil dat zo mooi blijven groeien.
 • Boomstronk verwijderen. Zelf een boomstronk uitgraven is een tijdrovende klus en een zware lichamelijke belasting. Een hovenier heeft zwaar gereedschap tot zijn beschikking om dit klusje stukken gemakkelijker te klaren.
 • Gazononderhoud. Onder het gazon onderhoud valt onder andere het verticuteren van gras, het inzaaien van gras, het maaien van het gazon en het bijsteken van de zijkanten van het gazon.
 • Vijveronderhoud. Je vijver is al een tuin op zich, maar dan in een compleet andere wereld. De hovenier zuivert het water door al het afval zoals bladeren en troep wat zich op de bodem heeft verzameld. Ook wordt de aanwezige algen verwijderd. Aanwezige waterplanten worden gesnoeid en/of uitgedund. Ook zal de hovenier het filter en de pomp schoonmaken

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Gras verticuteren

Tuinonderhoud: een gezonde gazon

Liefhebbers van gras worden blij als hun gazon er stralend mooi bij ligt. Maar een gazon blijft niet vanzelf zo stralend groen erbij liggen. Om ervoor te zorgen dat dat wel gebeurt, moet het gras minstens één keer per jaar geverticuteerd worden. En onder sommige omstandigheden vaker. Bijvoorbeeld als je tuin zich in een schaduwrijke omgeving bevindt. Dit zal de groei van mossen bevorderen.

Wat is verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag die door het gras heen groeit. De viltlaag bestaat uit dood gras en mossen. De viltlaag heeft een verstikkende werking op het gezonde deel van het gazon. Water dringt moeilijker door naar de bodem en het houdt zowel lucht als licht tegen.

Gras kun je het beste halverwege de lente en het begin van de herfst verticuteren. Dat zijn namelijk de periodes voorafgaand aan de groeiperiodes van gras.

👉 Je gazon laten verticuteren door een hovenier kost gemiddeld tussen de €100 en €140 per 100 vierkante meter

Knotten

Knotten is het snoeien van de takken van bepaalde boomsoorten tot slechts enkele centimeters.

Knotten is bij bepaalde bomen noodzakelijk omdat anders hun takken zo zwaar worden dat ze afbreken. Het kan zelfs voorkomen dat de tak zo sterk is dat niet de tak of breekt maar de stam doormidden splijt.

Een andere reden om te knotten is omdat mensen de kruin die dan ontstaat zo mooi vinden. Door het knotten ontstaat de zogeheten kruin waaruit weer nieuwe takken groeien. De kruin moet dan wel tenminste één keer per jaar worden bijgehouden door middel van knotten.

De bekendste boom die geknot dient te worden is de knotwilg. Maar ook essen en eiken zijn bijzonder geschikt om te knotten.

👉 Het laten knotten van bomen door een hovenier kost je tussen de €35 en €55 per uur

Snoeien

Kort door de bocht genomen zou je kunnen zeggen dat snoeien het inkorten van planten en bomen zijn. Elke plant of boom dient op zijn eigen manier gesnoeid te worden. Het is daarom van belang dat je weet op welke manier jij je beplanting moet snoeien. Als je dit niet weet, kan een hovenier uitkomst brengen. Hij weet precies wat goed is voor je bomen en planten en zal je dit graag uitleggen.

Bij de ene soort snoei je hem voldoende door de takken in te korten, terwijl je bij een andere plant beter de hele tak kan afknippen.

Je snoeit je planten om:

 • De groei van de plant uiteindelijk te bevorderen
 • De groei van een plant die er dicht op staat te bevorderen
 • Voor de vormgeving

👉 Als jij je hovenier jouw beplanting laat snoeien, kost je dat tussen de €35 en €55 per uur

⇒ Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij hoveniers!

Boomstronk verwijderen

Wie het kappen van een boom al een hels karweitje vindt, mag zijn borst nat maken. Want nu de boomstronk nog!

Nu bestaat er gelukkig zoiets als een stobbenfrees. Hiermee frees je de boomstronk en de boomwortels uit. Een hovenier heeft hier gemiddeld een uur tot anderhalf uur werk mee. Kijk er niet van op als je het zelf gaat doen dat je dan een hele middag bezig bent.

Maar soms zal ook de hovenier de boomstronk met de hand moeten uitgraven, bijvoorbeeld als er geen ruimte is om met de stobbenfrees te werken.

👉 Door de hovenier je boomstronk laten verwijderen kost gemiddeld tussen de €50 en €80.

Echter, als hij de boomstronk met de hand moet uitgraven, kunnen de kosten oplopen tot €250.

Gazononderhoud

Tuinonderhoud: zorgeloos genieten van je tuin

Het gazon is je natuurlijke vloerbedekking die buiten in je tuin ligt. Jouw grasmat moet koude en regen feilloos kunnen weerstaan, maar ook spelende kinderen en misschien wel huisdieren. Om je gazon mooi èn sterk te houden, is gazononderhoud noodzakelijk. En daar gaat tijd in zitten. Zelfs in de wintermaanden is regelmatig onderhoud van je gazon nodig, zij het gemiddeld één keer per maand. Dat is wel anders in de zomermaanden. Dan heeft je gazon meerdere keren per week jouw liefdevolle verzorging nodig.

Het gras groeit als kool, dus dat is maaien geblazen.

En tijdens de warme zomer zal je vaker moeten sproeien. ’s Avonds wel te verstaan. Sproei je overdag in de brandende zon, dan droogt je gras snel uit. Maar je gazon onderhouden vraagt meer als gras maaien en sproeien alleen. Hieronder lees je wat er bij het onderhouden van je grasmat komt kijken:

 • Gras maaien
 • Sproeien bij droogte
 • De randen afsteken. Als je de zijkanten van je gazon afsteekt, blijft je gazon goed begrensd en blijft je gazon mooi in vorm
 • Gras verticuteren. Hierdoor verwijder je de viltlaag die mettertijd ontstaat. Hierboven in dit artikel is al uitgebreider ingegaan over verticuteren van gras
 • Bemesting. Hierdoor voorzie je je gazon van nieuwe voedselstoffen en blijft je gazon krachtig en zijn mooie glans behouden
 • Verwijderen van onkruid
 • Kalk strooien. In de winter verzorg je je gazon het beste met kalk. Dit belemmert de groei van mossen

👉Je gazon laten onderhouden door een hovenier kost je tussen de €140 en €220 per keer

⇒ Vraag kosteloos offertes aan!

Vijveronderhoud

Als je een vijver in je tuin hebt, zal je die het hele jaar door moeten onderhouden. In het voorjaar en de zomer ben je druk bezig om het water zuiver te houden en jouw waterplanten te snoeien. In de warmere maanden ontstaan snel algen. Hoe langer je wacht met het bestrijden van algen, hoe lastiger het wordt jouw vijver weer helemaal schoon te krijgen.

Over het algemeen vraagt een vijver de volgende onderhoudstaken:

 • Zuiver houden van water. Verwijder algen
 • Snoeien van de aanwezige waterplanten
 • Het reinigen van het waterfilter
 • Het reinigen van de waterpomp
 • Het verwijderen van blad en ander afval wat zich op de bodem van je vijver bevindt

👉Je vijver door een hovenier laten onderhouden kost gemiddeld tussen de €35 en €55 per uur

Kosten hovenier

Hovenier: tuinonderhoud en tuinontwerp

Om te bepalen wat de tuinonderhoud prijzen zijn die een hovenier hanteert, zijn drie factoren van belang:

 1. Hoe groot is je tuin? Een tuin met enkel een gazon van twintig vierkante meter zal je zelf nog kunnen behappen. Een tuin met honderden vierkante meters aan oppervlak is andere koek.
 2. Wat moet er allemaal gebeuren aan onderhoud? Een tuin met alleen een gazon krijgt alleen te maken met het onderhoud gericht op je grasmat. Het wordt een ander verhaal als je tuin ook nog bestaat uit bestrating, een vijver en veel beplanting die onderhoud nodig hebben.
 3. Wat is het uurtarief van de hovenier? Ook dit is van groot belang. De uurtarieven van hoveniers liggen gemiddeld namelijk tussen de €35 en de €55.

Wil je besparen op je tuinonderhoud? Vergelijk offertes!

Door offertes te vergelijken zie je snel welke hovenier in jouw buurt de beste prijs vraagt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.