Vijver aanleggen in de tuin: soorten vijvers, kosten en advies

De aanleg van een vijver in je tuin staat garant voor een hobby die je net zo intensief kunt maken als je zelf wilt. Het formaat van een vijver is aanpasbaar en daarom geschikt voor iedere tuin.

Een vijver trekt altijd aandacht. Voor veel mensen is dit een goede reden om aan een vijver aan te leggen in de tuin. Heerlijk buiten zitten met op de achtergrond het geluid van rondpompend water of een kleine waterval. Maar niet alleen de geluiden die bij een vijver horen zijn rustgevend, ook het voeren van de vissen, het controleren van het water en het bijhouden van de vijverplanten is pure ontspanning.

Een vijver bouwen in de tuin, wat gaat dat kosten?

Vijver in de tuin

Het mooie van de aanleg van een vijver is dat je deze net zo groot of zo klein kunt maken als je zelf wilt. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het formaat en de keuze voor het soort materiaal waarmee de vijver wordt gemaakt. Daarnaast is de keuze voor het soort vijver ook belangrijk. Kies je voor een kleine vierkante vijverbak met waterplanten, dan kun je met een budget van € 300,- aardig uit de voeten. Ben je echter van plan om een grote vijver met vijververlichting aan te leggen die geschikt is voor vissen en waterplanten, dan wordt het eindbedrag een stuk hoger. Een grote vijver graven komt vrij precies, misschien wil je dit soort voorbereidingen uit besteden en ook dat brengt weer extra kosten met zich mee.

Soorten vijvers

Er zijn verschillende soorten vijvers, die ook nog eens persoonlijk zijn aan te passen. Van de moderne spiegelvijver in een strak terras tot een rommelige biologische vijver voor de mensen die veel van de natuur houden. De verschillen kunnen dus heel groot zijn. Ben je van plan om een vijver aan te leggen, kijk dan vooral naar je eigen wensen en de ruimte en mogelijkheden die je hebt. Natuurlijk kan de hovenier je ook helpen met het ontwerpen van de vijver van je dromen. Vaak weet een professional goed wat werkt voor iedere tuin.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Biologische of natuurlijke vijver

De naam zegt het eigenlijk al. Deze vijver is voorzien van natuurlijke beplanting die het water zuivert waardoor een waterpomp overbodig is. Kies je ervoor om dit type vijver aan te leggen, besteed dan veel aandacht aan de bodem of het bodemsubstraat en de beplanting. Een goed biologisch evenwicht in deze vijver is heel belangrijk.

Koi vijver

De koi is een Japanse vis en een variant van de karper. Deze vissen kunnen in het wild afmetingen behalen van wel tachtig centimeter en wel 40 jaar oud worden. Een koi die rondzwemt in een vijver wordt meestal niet groter dan 40 centimeter en heeft veel ruimte nodig (1.000 liter water per koi). Een koi vijver moet minimaal 150 cm diep zijn.

Een zwemvijver in de tuin

Een vijver zo groot dat je er zelf in kunt zwemmen. Dat klinkt ingewikkeld, maar als je er de ruimte voor hebt is het zeker mogelijk. Het aanleggen van zwemvijvers komt echter vrij precies en wordt vaak gecombineerd met een plantenvijver voor een optimale filtering van het water. Daarnaast is een filterinstallatie noodzakelijk als er tijdens de warme zomermaanden veel gebruik van de zwemvijver wordt gemaakt.

Terrasvijver

Een modern hardstenen terras is uitermate geschikt voor spiegelvijver. Dit type vijver is niet al te groot en heel ondiep terwijl het water mooi en helder spiegelt aan de oppervlakte. Is je terras echter niet zo strak en modern en ben je een liefhebber van planten, kies dan voor een echte siervijver met een praktische en duurzame vijverrand.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Visvijver

Een visvijver is specifiek alleen geschikt voor het houden van vissen. Een goede pomp en filterinstallatie is noodzakelijk om het water schoon te houden want zuurstofplanten worden hiervoor niet gebruikt.

Tuinontwerp met terrastegels

Vijverbenodigdheden

Een vijver aanleggen kun je prima zelf, mits je dit vooraf goed voorbereid. Begin dus niet spontaan met graven op een ‘handige’ plek midden in je tuin, maar pak er eerst even een meetlint bij. Hoe groot en hoe diep mag de vijver worden? Kies je voor een voorgevormde vijver of ontwerp je hem helemaal zelf met epdm vijverfolie? Is de ondergrond geschikt en kun je zomaar gaan graven, of is de kans groot dat je leidingen of kabels tegenkomt? In het kort volgt hier een handig lijstje om een tuin met vijver goed te onderhouden.

  • Vijverstofzuiger
  • Vijverpomp
  • Vijverfilter
  • Vijverfolie
  • Vijverskimmer
  • Vijververwarming
  • Vijververlichting
  • Vijversubstraat
  • Vijverdrain
  • Vijverwatertest

Vijveraanleg, de natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver is vooral niet strak, en het oppervlaktewater hoeft niet zo glad te zijn als een spiegel. Kies er daarom voor om de vijveraanleg te doen met behulp van bijvoorbeeld epdm vijverfolie dat je zelf op de uitgegraven ondergrond neerlegt. Met vijverfolie is het mogelijk om diepe en ondiepe zones te maken met daarop bodemsubstraat zodat zuurstofplanten een goede plek krijgen. Voor een natuurlijke vijver is dat heel belangrijk omdat je niet van plan bent om te gaan werken met een waterpomp. Ben je van plan om in een later stadium eventueel vissen toe te voegen, zorg er dan voor dat de natuurlijke vijver in ieder geval een meter diep is. Als het bodemsubstraat is aangebracht kun je vijver heel langzaam vol laten lopen met water en een bacteriecultuur om de plantengroei te stimuleren. De zuurstofplanten plaats je (eventueel in een vijvermand) in het substraat geheel onder water. Vind je het er nu wel heel saai uitzien? Koop dan een paar drijfplanten voor het eerste groen.

Een koi vijver aanleggen

De vijveraanleg voor koi karpers komt heel precies maar is totaal niet te vergelijken met een natuurlijke vijver. Een koi vijver mag namelijk gewoon vierkant of rechthoekig zijn en in de basis worden opgebouwd uit beton of hardhout dat met folie is bekleed. Voor een koi karper is ruimte heel belangrijk (1000 liter water per koi) en daarnaast schoon en gefilterd water. Waterplanten zijn niet nodig, de koi karpers kunnen daar namelijk niet vanaf blijven. Kies je ervoor om een koi vijver aan te leggen, zorg er dan voor dat deze diep genoeg is. Anderhalve meter is prima, maar als het kan is twee meter eigenlijk beter. Bezuinig niet op de waterpomp en de filterinstallatie. Voor koi karpers is dit van levensbelang. Een koi kan overleven bij temperaturen van 2°C tot 35°C, maar voelt zich het beste bij een watertemperatuur van ongeveer 25 graden. Woon je in een omgeving waarbij de watertemperatuur lager of hoger kan worden, houd dit dan goed in gaten.

Vijverplanten

Ook voor een kleine vijver kan goede beplanting nuttig en sierlijk zijn. Onder water worden de planten gebruikt als schuilplaats voor vissen en andere kleine waterdieren. Boven water zijn het vooral kleine insecten die de plant gebruiken als voeding of als schuilplaats voor bijvoorbeeld vogels. Een goed gekozen zuurstofplant zal de waterkwaliteit van de vijver aanzienlijk verbeteren. Drijfplanten zijn ideaal voor nieuwe vijvers omdat ze weinig eisen stellen aan de waterkwaliteit maar wel heel nuttig zijn voor het waterleven.

Soorten zuurstofplanten

Zuurstofplanten houden het water schoon en algenvrij. Deze planten groeien onder water en geven daar ook zuurstof af.

Veel gebruikte soorten zijn:

  • Waterranonkel
  • Fonteinkruid
  • Lidsteng
  • Hoornblad
  • Waterviolier

Besparen op je vijver? Vraag offertes aan!

Door offertes aan te vragen kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Zo vind je snel een hovenier aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Over wat voor tuinproject gaat het?

2. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.