Boomstronk verwijderen: methodes en tips

Wanneer je tuin een opknapbeurt nodig heeft, bots je mogelijks op verouderde wortels of boomstronken. Die wortels vormen een onaangename hindernis voor je onderhoud. Gelukkig bestaan er talrijke mogelijkheden dit gegeven uit de weg te ruimen. Indien je een handige Harry of Harriette bent, kan je je er zelf aan wagen. Wens je meer ondersteuning door een gespecialiseerd team? Dan kan je een hovenier inschakelen. We nemen je mee doorheen alle manieren komaf te maken met wortels en boomstronken.

Boomstronk verwijderen kosten

Hovenier

Indien je een gespecialiseerde verwijdering verkiest, reken je uiteraard op een zeker kostenplaatje. Hoeveel dit juist bedraagt, hangt nauw samen met enkele bepalende factoren. Aarzel niet en doe rondvraag naar hoveniersfirma’s in je buurt – zij kunnen je verdere duiding inzake kostenraming verschaffen. Je ontvangt een vrijblijvende offerte die zich in balans met dienstkwaliteit verhoudt.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Hoe kan je een boomstronk verwijderen?

Om een boomstronk te verwijderen, beschik je over verscheidene mogelijkheden. Er wordt hierbij een kenmerkend onderscheid gemaakt tussen een doe-het-zelf-aanpak en een procedure door een hovenier. In beide gevallen zijn er enkele zaken die belangrijk zijn in het achterhoofd te houden. Lees zeker verder voor meer info. Hieronder vind je alvast enkele toepasbare tools die het proces om boomwortels te verwijderen kunnen vergemakkelijken…

 • Sodium – er wordt te werk gegaan met zout.
 • Chemisch – een chemische verwijdering. Dit kan door middel van meerdere producten.
 • Branden – bepaalde delen worden weggebrand.
 • Kraan – een kraan helpt het probleem weg te ruimen.
 • Kettingzaag – blokken worden los gezaagd en op deze manier wordt boomwortels verwijderen gemakkelijker.
 • Stronkenfrees – een boomstronk frezen – een machine die de boomstronk tot houtvlokken versnippert. Het kan tot wel 50 centimeter diep reiken.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zelf een boomstronk verwijderen?

Tuinonderhoud

Wanneer je een boomstronk lokaliseert, is het aangewezen deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. Indien je wacht, groeien er mogelijks nieuwe scheuten aan. Dit verergert het probleem alleen maar. Ben je bezig aan een tuinonderhoud of -aanleg? Door de stronken eerst te verwijderen zal je de  werkzaamheden verlichten. Vaak heb je de hulp nodig van een hovenier, maar je kan zelf al wat voorbereidingen treffen. Hieronder ontdek je een overzicht van alle zaken die je zelf kan ondernemen een boomstronk of wortels te verwijderen…

 • De meest voor de hand liggende manier is uitgraven. Dit is een uitdagende taak, waarvoor je best hulp van vrienden en familie inschakelt. Het is tijdrovend, maar je zal merken dat het de moeite volledig waard is. Ligt de stronk grotendeels bloot? Dat is het signaal dat je alle wortels kan loshakken. Je kan de stronk, samen met je helpende handen, uit de grond trekken. Het kan handig zijn om een hakbijl te kopen of huren.
 • Een sodiumoplossing kan voorkomen dat nieuwe scheuten verschijnen. Begin met het boren van gaten in de stam. Deze horen minstens 20 centimeter diep te zijn, zo reikt het zout tot waar het geraken moet. Welk zout je juist moet gebruiken? Keukenzout is niet voldoende. Opteer voor epsom- of steenzout. Sluit de gaten vervolgens af met kaarswas. Dek alles af met een doek – hierdoor ontvangt de stronk geen regen meer, noch zonneschijn. Als alles volgens plan verloopt, kan je, na zes maanden, de stronken verwijderen.
 • De volgende methode gaat uit van een chemische behandelingen. Het is van cruciaal belang in je achterhoofd te houden dat dit door hoveniers afgeraden wordt. Chemicaliën kunnen overige delen van je tuin beschadigen. Glyfosaat, ook wel gekend als round-up, is wederom een chemisch gebruiksmiddel. Het verpulveringsproces verloopt erg traag en daarom raden hoveniers je aan andere mogelijkheden te verkennen. Het is bovendien een zeer schadelijk middel voor de natuur.

Hoe verwijdert de hovenier een boomstronk?

tuinonderhoud door hoveniers

Een samenwerking met een hovenier is de meest aangewezen methode. Er komt een kostenplaatje bij kijken, maar je bespaart aanzienlijk op andere gebieden. Een hovenier zorgt ervoor dat de boomstronk snel uit je tuin wordt verwijderd. Veel doe-het-zelf-methoden zijn daarentegen erg tijd- en energieslopend. Een hovenier beschikt over gerichte, alsook veilige apparatuur en materialen. Hij vult daarnaast een adviserende functie in, waarbij hij doelt op het toekomstige welzijn van je tuin. Wens je verdere duiding omtrent hoe een hovenier juist te werk gaat? De meest courante hoveniersmethode is je boomstronk frezen. Een stronkenfrees is de meest betrouwbare procedure ter het verwijderen van boomstronken en wortels. Het wordt voornamelijk ingezet bij zwaardere boomstronken, maar het werkt hoe dan ook voor vrijwel alle maten en soorten. Je houdt er een aanzienlijke verzameling houtsnippers aan over, die je op decoratieve wijze kan hergebruiken. Denk hierbij aan opvulling voor een wandelpad of bomenrij.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Boomstronk verwijderen: advies

Zoals je hierboven reeds uitgebreid vernam, kan het verwijderen van hardnekkige boomstronken en wortels onwenselijk uitlopen. Het is kwestie een ideale balans te vinden tussen de juiste methode én de periode waarin dit zich voltrekt. Te lang wachten, kan nefast zijn voor een verder onderhoud. Hoewel er extensieve mogelijkheden bestaan je handen uit de mouwen en in de grond te steken, raden hoveniers een lukraak gebruik af. Voornamelijk bij chemische middelen ontstaat er risico op aangroei van scheuten, zaken die over het hoofd worden gezien, en meer. Het zijn vaak tijdrovende methodieken. Hieronder vind je een overzicht van welke aanpak hoveniers doorgaans adviseren…

 • Een stronkenfrees vormt een ideale samenloop van een beperkte procesduur, een aanpak vanuit expertise en een optimale veiligheid.
 • Uitgraven is een geschikt plan B. Zorg ervoor dat je voldoende krachten verzamelt – het is een pittige taak.

Voor een schappelijke prijs word je reeds verdergeholpen door een team van hoveniers. Dankzij jarenlange vakexpertise, staan zij voor je klaar. Een tuin vormt én van de belangrijkste aspecten binnen een huishouden. Wens je meer informatie over prijzen of werkzaamheden? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen en behandelingen door hoveniers. Zo vind je snel een geschikte hovenier aan de juiste prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.