Tuinontwerp: kosten en tips

De tuin is voor veel mensen een rustpunt. Zeker zodra de zon een beetje kracht krijgt en het warmer wordt is het heerlijk vertoeven in de tuin. Barbecueën met vrienden, spelen met de kinderen of gewoon lekker borrelen. Het kan allemaal in de tuin. Om de perfecte tuin voor jouw wensen te creëren is het slim om een tuinontwerp te laten maken. Met een tuinontwerp ben je verzekerd van de beste indeling van jouw tuin. Toch is het belangrijk om hier vooraf goed onderzoek naar te doen. Waar moet je op letten bij het laten maken van een ontwerp door een hovenier of tuinarchitect, wat zijn de kosten en welke tips kunnen je hierbij helpen. Wij geven je graag meer informatie om je tuin te ontwerpen.

Tuin ontwerpen: waar let je op?

Er zijn enkele basistips waar rekening mee gehouden kan worden bij het maken van een tuinontwerp. Wil je bijvoorbeeld een tuin vol met bomen? Houd er dan rekening mee dat deze bomen na enkele jaren er anders uit zullen zien. Een klein leuk boompje kan snel uitgroeien tot een grote variant. Zeker op moment als je veel bomen in je tuin wilt hebben kan dit te veel ruimte in nemen. Kijk dus goed naar de groeisnelheid van een boom en kies bomen die klein blijven. Ook is een grote wens van veel mensen om een vijver in de tuin te hebben. Dit is uiteraard een prachtig gezicht en een echte blikvanger. Toch wordt het vaak onderschat hoeveel werk er in een vijver zit. Het onderhouden en maken van een goed ecosysteem in je vijver kost veel tijd en geld. Als je dus twijfelt om een vijver te nemen kun je dit beter niet doen.

Vaak kiezen mensen voor een grasveld in de tuin bij een achtertuin ontwerp. Op dit grasveld kan lekker gespeeld worden en het is makkelijk bij te houden. Toch kan dit tweede punt soms tegen vallen. Zeker bij kleine grasvelden is er een hoop werk nodig om dit op orde te houden. Heb je een grasveld op het oog dat kleiner is dan tien m² dan raden wij aan om dit niet te doen. Een groot grasveld zal bijna evenveel werk zijn als deze kleine variant. Verder willen de meeste mensen natuurlijk een terras in de tuin. Hoe groot het terras wordt, en wat het mag kosten is helemaal van jou afhankelijk. Al kan de hovenier een mooi voorstel doen aan de hand van jouw voorkeuren.

Kosten tuinontwerp

De kosten van een tuinontwerp maken zijn uiteraard afhankelijk van de afmetingen van jouw tuin. Heb je een grote tuin dan ben je vanzelfsprekend meer kwijt om een tuinontwerp te laten maken.

👉In de regel kun je bij een tuin van ongeveer 300 m² rekenen op een offerte van tussen de 300 en 600 euro. Dit komt dus uit op ongeveer 1 a 2 euro per m².

Een andere factor die hier invloed op heeft is een eventueel beplantingsplan. In een beplantingsplan wordt bepaald welke planten het beste bij jouw tuin zullen passen. Je krijgt dan een duidelijk overzicht met de planten en hun kenmerken.

👉De kosten voor dit plan zullen je offerte met ongeveer 50% verhogen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Kan je zelf een tuin ontwerpen?

Tuinontwerp

Het simpele antwoord is uiteraard ja. Iedereen kan een tuinontwerp maken door uit te tekenen hoe de tuin er uit moet komen te zien. Hiervoor zijn online meerdere programma’s terug te vinden. Er zit echter een groot verschil in zelf een ontwerp maken of een ontwerp laten maken door iemand met ervaring en vakkennis, zoals een hovenier of tuinarchitect. Zeker op termijn, als de planten gaan groeien, zal de tuin er anders uit komen te zien. Zo kunnen verkeerd geplaatste planten overwoekerd worden door andere planten die in de buurt gepot zijn. Ook ben je met een tuinontwerp van een professional verzekerd van een goede afstemming tussen alle objecten in je tuin. Een hovenier of tuinarchitect overziet het volledige plaatje en zorgt ervoor dat jouw tuin ook op lange termijn mooi blijft.

Tuinontwerp: advies

Er is geen enkele tuin hetzelfde. Voor elke tuin moet dan ook een apart advies uitgebracht worden. Zo gelden er andere regels bij een voortuin ontwerp dan bij een achtertuin ontwerp. Kijk dus goed naar de wensen die jij hebt voor het laten ontwerpen van jouw tuin. Ook is het belangrijk om niet zo maar de eerste tuinarchitect kiest die je tegenkomt. Vergelijk reviews van verschillende klanten om tot een goed oordeel te komen. Nog beter is om offertes van verschillende hoveniers te vergelijken. Zo zie je in een oogopslag wat voor jou de juiste prijs is.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kant en klare tuinontwerpen? Een goed idee?

Zoals aangegeven is geen enkele tuin hetzelfde. Daar waar de ene plant het goed doet in de tuin van iemand anders kan het in jouw tuin een drama worden. Denk alleen al aan de zonuren die ze krijgen of de bodem waarin ze geplant worden. Met kant en klare tuinontwerpen is het om die reden niet altijd een goed idee. Wil je toch een kant en klaar advies gebruiken, let er dan goed op of dit advies in jouw tuin ook tot zijn recht komt. Er zijn wel een hoop kant en klare adviezen online beschikbaar, waarvan sommige helemaal gratis. Het is nooit een slecht idee om alsnog een hovenier te laten kijken naar de plannen die jij hebt. Zo weet je zeker dat jouw tuin helemaal naar wens gaat zijn.

Zeker als je de tuin grondig gaat renoveren is het inzicht van een expert handig. Die heeft ervaring met het transformeren van tuinen. Voor een leek kan het ook moeilijk zijn om zich in te beelden welk potentieel die puinhoop van een tuin eigenlijk heeft.

Kleine tuin ontwerp

Een andere misvatting die er vaak is betreft het tuinontwerp van een kleine tuin. Gezien de grootte van de tuin denken veel mensen dat het overbodig is om deze te laten ontwerpen. Niets is echter minder waar. Het tuinontwerp van een kleine tuin is in de meeste gevallen een goed idee. Door je kleine tuin te ontwerpen door een professional zal de ruimte optimaal benut worden. Je zult versteld staan van de ruimte die gecreëerd wordt in je tuin door enkele simpele ingrepen. Bijkomend voordeel bij een kleinere tuin is vaak dat de kosten voor het ontwerp vele malen lager liggen dan de kosten voor het ontwerp van een grote tuin. Elke euro die wordt uitgegeven aan het ontwerp van je tuin zal het helemaal waard zijn. Ook bij een kleine voortuin is dit een goed idee. Een voortuin ontwerp kan het aanzicht van je woning dusdanig verbeteren en voor een goede eerste indruk zorgen.

Voordelen tuinontwerp laten maken

Een groot struikelblok voor het laten maken van een tuinontwerp bij veel mensen zijn de kosten die hier uit voortkomen. De voordelen die een goed ontwerp met zich mee kunnen brengen zullen echter vele malen zwaarder wegen. Zo ben je vooraf verzeker van de kosten die gemaakt zullen worden en kom je achteraf dus niet voor vervelende verassingen te staan.

  • De tuinarchitect of hovenier van jouw tuin heeft een goed beeld van de te maken kosten, en krijg je vaak op voorhand al te zien in de offerte. Aan de hand van deze schatting kun je tijdig beslissingen maken om onnodige kosten te voorkomen.
  • Een ander voordeel van het laten maken van een tuinontwerp is de waardeverhoging van jouw huis. Mocht je in een later stadium je huis willen verkopen, dan kan de tuin een echte blikvanger worden die het huis een extra zetje kunnen geven. Elke ruimte in de tuin is praktisch benut en zal de tuin groter doen aanvoelen.

Wil je besparen op je tuinontwerp? Vergelijk gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.