Wanneer moet je wilgen knotten? Advies en prijzen

Het goed laten knotten van een wilg kan erg moeilijk zijn. Er moet met een hoop factoren rekening gehouden worden en je moet zeker weten hoe je deze in moet knotten. Je kan niet lukraak met je snoeischaar of zaag aan de slag gaan. Wij nemen daarom de belangrijkste punten met je door. Wat kost het om een wilg te laten knotten door een hovenier en waar moet je rekening mee houden als je besluit om het toch zelf te doen?

Wat kost het om wilgen te laten knotten

De prijzen kunnen flink uiteen lopen door verschillende factoren. Zo zal één enkele wilg laten knotten in verhouding vele malen duurder zijn dan een rij van tien wilgen. Denk hierbij alleen al aan de voorrijkosten. Het klaarzetten van de spullen om de wilg te knotten neemt daarnaast ook tijd in beslag. De wilg moet ook goed bekeken worden door de hovenier die hem gaat snoeien. Zo kan hij de status van de boom bekijken en hier een plan voor maken. Als dit tien dezelfde bomen zijn heeft hij genoeg aan het bekijken van één boom.

Heb je een hovenier nodig voor een algemeen tuinonderhoud, dan zal de prijs vaak per uur worden berekend. Wel is de prijsvorming afhankelijk van de hovenier of het bedrijf.

👉Een hovenier rekent tussen de €30,- en €50,- per uur.

Het bekijken, halen van de spullen en knotten neemt namelijk al snel een uur in beslag. Na deze eerste boom zal er ongeveer 30 minuten worden gedaan over elke boom. Uiteraard is dit altijd afhankelijk van de situatie.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Waarom wilg knotten?

De wilg is een boom die uit zichzelf erg snel groeit. Dit snelle groeien in combinatie met de bouw van de boom kan desastreuze gevolgen hebben als deze niet wordt gesnoeid. De takken zullen dusdanig snel groeien dat deze na enkele jaren te zwaar worden voor de boom. Wanneer de takken te groot zijn voor de boom kunnen de takken of zelfs de boomstam scheuren. Ook kan het voorkomen dat bij een kleine storm de gehele boom om zal vallen.

Dit geldt niet standaard voor elke wilg. Voor de treurwilg en krulwilg kan er op een andere manier te werk worden gegaan. Bij een treurwilg heb je twee keuzes. Je kan hem net zo knotten als de normale wilg, maar je kan hem ook opkronen. Opkronen doe je door een treurwilg te snoeien. Hierbij verwijder je de lager gelegen takken van de stam, zodat er veel ruimte onder de treurwilg ontstaat. Blijf goed kijken en snoeien, totdat alle takken onder het gesnoeide niveau verwijderd zijn. Een krulwilg snoeien kan je het best na de winter doen. Op dat moment kun je namelijk goed zien welke takken bevroren zijn geweest. Deze zullen niet meer groeien en moeten dan helemaal in gesnoeid worden. Dit kan zeker het geval zijn bij de wat dunnere takken. Deze wilg kan gewoon gesnoeid worden om hem zo niet te ver uit te laten groeien. Snoei de langere takken daarom eens per twee a drie jaar in.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zelf wilg knotten?

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een wilg te knotten. Je kan echter niet lukraak beginnen met het snoeien van de boom. Als je verzekerd wilt zijn van een wilg die goed geknot is, volg dan de volgende stappen.

  • Stap 1: Je begint met het verwijderen van de jonge twijgjes, dit kan het best worden gedaan met een takkenschaar. Knip de takjes tot vlak aan de boom. Laat hierbij een klein stompje staan, zodat je de boom niet beschadigd.
  • Stap 2: Gebruik vervolgens de pistoolzaag. De vorm van deze zaag is erg handig om zo de wat kleinere takjes tussen de grote takken af te zagen. Ook hierbij moet er een klein stompje worden overgehouden.
  • Stap 3: Nu alle kleine takjes weg zijn is het tijd om met de beugelzaag aan de slag te gaan. Begin niet gelijk onder bij de knot te zagen, maar zaag ze eerst een halve meter voor de knot af. Dit maakt het makkelijker om ze vervolgens bij de knot af te zagen.
  • Stap 4: Nu alle grote takken tot op een halve meter zijn afgezaagd is het tijd om de wilg echt te knotten. Je gaat nu alle grote takken tot vlak bij de knot afzagen. Ook hier is het de bedoeling om een stompje over te houden. Bij het zagen is het tevens van belang om alles schuin af te zagen. Er moet geen water op de stompjes kunnen blijven staan. Dit kan op termijn namelijk voor houtrot zorgen, waardoor de boom kapot kan gaan.

Wanneer wilgen knotten?

Je moet er goed rekening mee houden wanneer je een knotwilg gaat snoeien. Een wilg snoeien kan je helaas niet zomaar het hele jaar door doen. De wilg groeit namelijk van april tot en met november. Als je de wilg in deze periode gaat snoeien, neem je de zuurstofproductie weg. Dit kan grote gevolgen hebben. Te weinig zuurstof in de groeiperiode kan betekenen dat de wilg erg zwak wordt en dat de kans groot is dat hij langzaam af zal sterven. Een wilg snoei je om die reden altijd in de wintermaanden als hij niet aan het groeien is. Als het even mogelijk is dien je de wilg in februari of maart te snoeien. In deze maanden is de kans vele malen kleiner dat de wilg die is ingekort met vorst te maken krijgt.

Het is niet nodig om de wilg elk jaar te snoeien. Sommige mensen doen dit wel, omdat ze denken dat de wilg dan beter tot zijn recht komt. Dit is echter niet duidelijk naar voren gekomen. Het is dan vaak voldoende om de wilg eens in de drie tot vijf jaar te snoeien. Hierbij is vijf jaar wel echt het maximale, aangezien de wilg na die periode meer kans heeft om te ver uit te groeien. Dit kan resulteren in takken die kunnen inscheuren. De bomen knotten doe je dus uiterlijk eens in de vijf jaar.

Zoek je een hovenier om je wilgen te laten knotten? Vergelijk offertes en bespaar

Door offertes te vergelijken vind je snel de geschikte hovenier aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Over wat voor tuinproject gaat het?

2. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.