Terras aanleggen: advies en materialen

Bezig met een nieuw tuinontwerp? Een terras is een leuke toevoeging aan je huis. Als je plannen hebt om een terras aan te leggen, komt daar vaak meer bij kijken dan je denkt. Denk aan vlonders leggen, zorgen voor een stabiele ondergrond en het uitkiezen van geschikt tuinmeubilair. Een hovenier kan je vaak al een heel eind op weg helpen of het terras professioneel plaatsen.

Terras aanleggen kosten

Wat zal je nieuwe terras kosten? De belangrijkste punten bij het ontwerpen van je nieuwe tuin, zijn de materiaalkeuze die je maakt en het gewenste oppervlakte van je terras. Wil je een goedkoop terras aanleggen en niet te veel kosten maken, dan kun je het beste gebruikmaken van klinkers of kasseien als basis.

Materiaal gemiddelde prijs per m²
Traditionele klinkers € 45 – €80
Hardhout €100
Eiken- of kastanjehout €50
Thermowood €60 – €100
Composietplanken €100 – €150
Betontegels €50 – €75
Polybeton €75
Blauwe hardsteen €100 – €150
Keramische tegels €80 – €145

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Terras leggen: stappenplan voor een fundering van beton

  1. Oppervlakte afzetten: Heb je in de tuin nog geen verharde ondergrond, dan moet je voor het terras eerst een betonnen fundering leggen. Zet eerst het geplande terrasoppervlakte af met piketpaaltjes en touw. Graaf daarna de grond af tot een diepte van minstens 15 cm.
  2. Bodem afdekken: Plaats een worteldoek op de bodem van het uitgegraven gat. Hierna is een sleuf nodig voor de kantopsluiting van 7-8 cm.
  3. Beton gieten: Stort een laag steenslag in de kuil, gevolgd door een laag beton. Houdt rekening met de ruimte die je nodig hebt voor de afdekking, zodat er ruimte overblijft voor de vlonders. Zorg telkens voor 2 procent afloop, zodat het water goed kan weglopen.
  4. Glad maken: Plaats aluminium profielen, zodat je een reilat over de cementlaag kunt trekken om deze mooi glad te maken.
  5. Opvullen: Vul de sleuven aan de randen op worden met zandcement. Laat het cement hierna goed uitharden en je terrasfundering is klaar.

Zelf terras aanleggen?

Terras aanleggen in de tuin

Je kan het terras zelf aanleggen, als je beschikt over de nodige tijd en vaardigheden. Let wel op dat je bepaalde materialen zal nodig hebben om de klus goed uit te voeren. Een terras leggen is niet voor iedereen bestemd. Het kan best zijn dat je juist bespaart door een professional in te schakelen. Eens het terras goed gelegd is, zal je er jaren plezier van hebben en hoef je niet in te zitten over herstellingswerken of wateroverlast.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Materialen voor tuinterras

Als je een tuinterras gaat aanleggen, heb je diverse materialen en gereedschappen nodig. Denk aan houten paaltjes en touwen om de tegels of planken goed recht te krijgen. Maar ook opsluitbanden zijn nodig om te zorgen dat bijvoorbeeld tegels niet verschuiven en het terras een stevige structuur krijgt. Verder heb je schroeven, spijkers, hamers, een waterpas, een spade, rolmaat en soortgelijk gereedschap nodig om de terrasbekleding van vlonders, hout, klinkers of beton(tegels) goed op hun plek te krijgen.

Vlonders leggen

Wil je een vlonderterras aanleggen, dan kun je het beste kiezen voor een laag betontegels als basis. Leg de betontegels in een patroon op 40 centimeter afstand van elkaar, op een egale ondergrond van beton of zand. De tegels moeten in de breedte waterpas liggen. Heb je nog geen fundering van beton gelegd, zorg dan voor een anti-worteldoek over de tegels heen. Leg over de tegels houten balken neer, die natuurlijk goed recht moeten liggen en die je kunt vastzetten met tegelzetters of tegelklemmen. Vervolgens maak je de eerste vlonderplank vast tegen de achtergevel van je huis (op de houten basis), met sterke schroeven. Hierna kun je per plank – zorg voor 5 mm tussenruimte – doorwerken naar voren, tot je terras af is.

Houten terras

Een houten terras maken, met hardhouten planken, werkt nagenoeg hetzelfde als een terras van vlonderplanken maken. Zorg voor een ondergrond van beton, zoals hierboven is uitgelegd. Vervolgens leg je een patroon van tegels met 40 cm tussenruimte, waarop een houten basisconstructie wordt aangebracht. Mocht er sprake zijn van wortels, dan heb je ook nu een anti-worteldoek nodig. Voor de rest ga je hetzelfde te werk als met vlonders leggen: schroef, vanaf de achtergevel, de hardhouten planken met schroeven vast en laat tussen elke plank minstens 5 millimeter ruimte over. Ten slotte is het slim om de randen af te werken met een beschermende lak, om vochtschade te voorkomen.

Terras met klinkers

Heb je een fundering gelegd van beton, dan heb je bij het leggen van klinkers een kantopsluiting nodig langs de randen van het terras om daar klinkers in te kunnen plaatsen. Belangrijk bij het plaatsen van klinkers is dat je hetzelfde patroon volhoudt en zorgt (met een koord) dat de klinkers goed loodrecht komen te liggen. Verder moet en de klinkers elke keer goed aangetikt worden, zodat er een strak patroon ontstaat bij het leggen. Op het eind zul je waarschijnlijk met een tegelsnijder de laatste klinkers op maat moeten snijden. Ten slotte is er nog voegzand nodig om op het eind de naden en kieren tussen de tegels op te vullen.

Wil je besparen op je tuinterras? Vraag gratis offertes aan

Door offertes te vergelijken vind je snel welke hovenier de juiste prijs heeft voor jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.