Pergola in de tuin: inspiratie en advies

Van plan om je tuin opnieuw aan te leggen? Of is het tijd voor een leuke toevoeging aan je terras? Een pergola is niet alleen fijn om wat schaduw te creëren in de zomer, maar geeft ook een stijlvolle uitstraling aan je tuin. Vaak kiezen mensen voor een pergola wanneer de tuin volledig aangepakt wordt, omdat je voor een goede ondergrond moet kunnen zorgen. Een hovenier kan je helpen om de juiste pergola voor jouw tuin te bouwen.

Wat kost een pergola?

De prijs van een pergola kan enorm variëren. Een pergola kan namelijk eenvoudig worden opgebouwd met houten staanders, een paar dwarsbalken en een schaduwdoek, maar je hebt ook aluminium pergola’s in alle maten. Kies je voor een eenvoudig houten model, dan kan je op een prijs rond de €800 rekenen, afhankelijk van de afmetingen. Maar een moderne pergola kan ook van bamboe of metaal worden gemaakt en in plaats van een schaduwdoek kun je ook kiezen voor beplanting, dwarsgeplaatste balkjes of bamboestokken. Op deze manier is het mogelijk om de pergola aan huis helemaal zelf te ontwerpen en geheel eigen te maken.

Type pergola gemiddelde prijs
Houten pergola €650 – € 2.500
Aluminium pergola €1.000 – €5.000
Polycarbonaat pergola €800 – €2.000

Houd er ook rekening mee dat je meer betaalt wanneer je de pergola laat bouwen door een professional. Vaak liggen de montagekosten tussen de €50 en de €100 per m². Natuurlijk krijg je voor die kosten heel wat terug. Je kan er op rekenen dat je pergola weer en wind zal doorstaan.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Soorten pergola’s

Een pergola hoeft niet noodzakelijk een houten constructie met balken te zijn. Er bestaan veel verschillende soorten pergola’s uit verschillende materialen en stijlen. Zo heb je ook pergola’s waar een wand, boog, poort of plantenbak aan kan worden bevestigd. Over het algemeen worden pergola’s voor de volgende functies gebruikt:

Overkapping, als schaduwplek

Wand, tegen de wind, of om ‘inkijk’ tegen te gaan.

Plantgeleider, denk aan druiven, blauwe regen en klimrozen

Om de tuin af te schermen of te verdelen

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Pergola’s, de verschillende materialen

Tuin met pergola

De pergola kan worden gemaakt van verschillende materialen, waarvan hout het meest voordelig en gangbaar is. Toch wordt er tegenwoordig ook steeds vaker gebruik gemaakt van metaal. Soms in zijn geheel, maar ook vaak in combinatie met hout of een ander materiaal voor een extra stevige constructie. Een klein overzicht;

• Aluminium

• IJzer

• Bamboe

• Hout

Houten pergola’s

Het voordeel van een pergola van hardhout is dat je deze geheel naar wens kunt ontwerpen, maken en aanpassen. Als pergola tegen een woning of schuur, of geheel vrijstaand en zeshoekig in een royale tuin. Kies je voor een goede kwaliteit hout, dan kun je daar niet alleen alle kanten mee op, maar zul je er ook lang plezier van hebben. Voor houten pergola’s wordt echter niet alleen hardhout aangeboden, ook grenen of geïmpregneerde andere houtsoorten behoren tot de mogelijkheden. Waar je voor kiest is uiteraard afhankelijk van het budget en het doel. Het voordeel van een houten pergola is natuurlijk het uiterlijk. Hout is een natuurlijk materiaal dat goed past in een tuin en prima houvast biedt aan klimplanten en -bloemen.

Pergola met schaduwdoek

Je kent het wel: je wil gezellig buiten zitten en dan krijg je last van felle zonnestralen in je ogen of het wordt enorm warm. Houten dwarsliggers helpen maar ten dele en klimplanten hebben veel tijd nodig om in het dakframe naar elkaar toe te groeien. Tot die tijd is een schaduwdoek een prachtige en tevens voordelige oplossing. De schaduwdoeken zijn in verschillende neutrale kleuren verkrijgbaar en het materiaal is altijd stevig, zonwerend en vochtdoorlatend. Ben je van plan om zelf iets te maken, let hier dan op. Een schaduwdoek dat geen water door kan laten kan door een hoosbui kapot gaan of het frame beschadigen. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan is het ook mogelijk om harmonicadoeken op maat te bestellen. Heel handig, want op deze manier kun je zelf het doek open of dicht schuiven als dat nodig is.

Pergola van bamboe

Bamboe is een prachtig natuurlijk materiaal. De ronde stokken zijn in verschillende diktes verkrijgbaar en kunnen eenvoudig worden verwerkt in een pergola. Je kunt een pergola van bamboe materiaal zelf ontwerpen en samenstellen, maar er zijn ook kant-en-klare pakketten verkrijgbaar. Wil je de overkapping graag dicht maken aan de bovenkant en ben je niet van plan om te kiezen voor een verstelbaar doek, dan zijn bamboematten een goed idee. Verkrijgbaar in verschillende diktes, kleuren en afmetingen kunnen deze matten eenvoudig worden bevestigd met binddraad. Een prachtige natuurlijke oplossing die recht doet aan iedere tuin.

Aluminium pergola

Aluminium pergola

Een aluminium frame op maat gemaakt is een moderne en vooral strakke oplossing. Een uitstekende keuze die goed past bij een jonge vrijstaande woning met een ruime tuin. Een aluminium pergola kan prima worden gecombineerd met hout, glas en harmonicadoeken. Kies je voor aluminium, dan ga je voor stijl en weet je zeker dat er weinig onderhoud nodig is. Aluminium is behalve sterk ook roestvrij en de aangebrachte coating is vrijwel geheel vrij van onderhoud. Een prima oplossing als je op zoek bent naar een moderne strakke pergola die jarenlang kan blijven staan. Een pergola van aluminium kan op maat gemaakt worden, maar ook in een kant-en-klaar pakket worden geleverd.

Pergola met schuifdak

Een schuifdak op een pergola is mogelijk, maar eigenlijk mogen we het dan geen pergola meer noemen. De meeste pergola’s worden voorzien van een schaduwdoek met harmonicavouwen of natuurlijk materiaal in de vorm van schuin geplaatste houten latten of bamboestokken. Kies je voor een harmonicadoek, dan kan het doek heen en weer geschoven worden om felle zonnestralen tegen te houden. Een vast doek of natuurlijke begroeiing door klimplanten is ook een mogelijkheid als je van natuur houdt. Een pergola of overkapping die voor een deel, of helemaal, is voorzien van kunststof platen die Uv-stralen weren noemen we een veranda.

De voordelen van een pergola

Een fijne plek om buiten te zitten en te genieten tijdens een mooie dag. Onder een pergola zit je beschut. Geen wiebelende losse parasol meer, maar een schaduwdoek die je indien gewenst makkelijk kunt verschuiven als dat nodig is. Een pergola die niet groter is dan 40 vierkante meter mag je zonder vergunning in je tuin plaatsen. Houd je van de natuur, kies dan voor hout of bamboe om klimmende planten en bloemen de kans te geven de pergola te begroeien.

Zelf een pergola bouwen?

Als je een beetje handig bent en er is iemand in de buurt die je wil helpen, dan is zelfbouw heel goed mogelijk. Meet de oppervlakte zorgvuldig op en zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en vlak is. Kies voor een kant-en-klaar bouwpakket als de maten het toelaten of regel het zo dat dat staanders en balken op de juiste maat worden afgeleverd. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus zorg ervoor dat het juiste gereedschap klaar ligt (dit kun je eventueel huren) en denk ook aan je eigen persoonlijke bescherming zoals een veiligheidsbril en handschoenen.

Laat je het echter toch liever over aan een expert? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen van hoveniers bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.