Bomen snoeien: advies en kosten

Soms merk je dat je tuin wat extra liefde nodig heeft wanneer je bezig bent met het normale onderhoud. Een boom in je tuin kan je vrij lang zijn gang laten gaan, maar soms hebben je bomen ook onderhoud nodig. Wanneer je een boom moet laten snoeien is erg afhankelijk van het soort boom. Zo kan de ene boom wel laat in het jaar gesnoeid worden, terwijl dit desastreuze gevolgen kan hebben voor een andere boom. Om je een handje op weg te helpen nemen we graag de belangrijkste punten met je door. Zo weet je hoe je je bomen de beste zorg kan geven, of je nu zelf aan het snoeien gaat of je het door een hovenier laat doen.

Wanneer bomen snoeien?

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Misschien wel het belangrijkste punt waar je rekening mee dient te houden, is het moment wanneer een boom gesnoeid mag worden. Vaak wordt er gedacht dat het alleen in de winter en het begin van het voorjaar gedaan mag worden. Dit is echter niet helemaal waar. Het is namelijk erg afhankelijk van het type boom. Wel is het zo dat tuiniers en hoveniers in deze periode vaak aan de slag gaan met de snoeischaar. Een andere reden om ze in deze periode te snoeien kan zijn omdat de bomen dan goed zichtbaar zijn. Al het blad is uitgevallen, dus het is gemakkelijk om de contouren van de boom aan te houden.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Snoeikalender per type boom

Door rekening te houden met enkele simpele basisregels is het makkelijk om te bepalen wanneer elke boom het beste gesnoeid kan worden. Wij hebben de vier belangrijkste regels voor je op een rij gezet.

  • ABC bomen: De ABC bomen zijn uit het Grieks vertaald esdoren (Acer), berken (Betulus) en haarbeuken (Carpinus). Als deze gesnoeid worden kunnen ze zogenaamd gaan ‘bloeden’. Dit moet ten aller tijden voorkomen worden door ze niet in de te koude maanden gaan snoeien. Het is dan ook van november tot en met mei verboden om deze te snoeien. Als ezelsbruggetje kun je hierbij onthouden dat deze bomen pas gesnoeid kunnen worden zodra er blad aan zit.
  • Sierbomen: Deze bomen kunnen het beste vlak na de bloei gesnoeid worden. Het is uiteraard zonde om dit midden in de bloei te doen. Na de bloei zijn de contouren van de boom goed zichtbaar en zal hij het beste door kunnen groeien.
  • Knotbomen en leibomen: Hieronder vallen bijvoorbeeld de linde en wilg. Deze bomen snoei je het beste in de maanden dat het erg koud is. De wintermaanden november tot en met januari zijn hierbij het best. Let er bij een wilg wel op hoe je deze wilt snoeien. Er zijn namelijk meerdere manieren om deze wilg te snoeien. Vooraf moet je echter goed bepalen of je de wilg gaat snoeien of dat je deze gaat knotten.
  • Fruitbomen: Onder andere de bekende appelbomen en perenbomen kunnen zowel in de winter als in de lente gesnoeid worden. Bij deze bomen heb je dus vanaf november tot en met april de tijd om ze te snoeien.

Bomen laten snoeien: wat kost het?

De kosten voor het snoeien van een boom kunnen flink uiteenlopen.

👉Voor een bedrag tussen de €30,- en €50,- per uur heb je al een hovenier aan huis.

Natuurlijk kunnen de kosten in sommige situaties wel flink oplopen. Bij een standaardboom die met een trap gesnoeid kan worden zal dit niet het geval zijn. Bij grote bomen kunnen de kosten wel toenemen. Zeker op moment dat er een hoogwerker gehuurd moet worden of de hovenier met speciaal gereedschap de boom in moet. Bespreek de klus daarom altijd duidelijk met de hovenier of tuinman. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Waarom bomen snoeien?

Als je een boom zijn vrije gang laat gaan zal hij zo veel mogelijk groeien binnen een korte periode. Dit betekent dat je tuin binnen enkele jaren door de boom wordt overwoekerd. Het is dus een goed idee om altijd tijdig een boom te snoeien. Op die manier zorg je ervoor dat dat de boom netjes binnen de perken blijft en dat het een net aanzicht houdt. Bij het gevaar voor afvallende takken is het ook van belang de boom zo snel mogelijk te snoeien. In sommige gevallen kunnen takken zo groot en zwaar worden dat het een risico vormt voor de boomstam. Bij twijfel kan je een hovenier een kijkje laten nemen.

Tips voor het snoeien

Tuinontwerp met terrastegels

Wanneer je bomen moet snoeien is dus erg belangrijk. Toch zijn er nog enkele basisregels die het snoeien vele malen makkelijker kunnen maken. Door de onderstaande vijf basisregels te volgen in de juiste periode kan het snoeien praktisch niet meer mis gaan.

  • Behoud de vorm van de boom: Zodra je een boom gaat snoeien is het erg van belang dat hij zijn natuurlijk vorm behoudt. Als je ineens grote happen uit de kruin snoeit, dan kan het een redelijke tijd duren voordat de boom weer op de oude is. Dat is gemakkelijk te voorkomen door vooraf de boom van een afstand te bekijken. Bepaal welke takken er het beste verwijderd kunnen worden en verwijder deze takken. Ga vervolgens weer op een afstand staan en herhaal dit proces, totdat de boom naar wens is gesnoeid.
  • Snoei op de juiste plek: De plek waar een tak wordt gesnoeid is van belang voor het uiterlijk. Dat is zo dicht mogelijk bij de boom zonder dat je de boom of tak die blijft zitten beschadigt. Als je te ver van de boom snoeit krijg je een soort kapstok. Deze tak blijft opvallen en daarnaast heb je kans dat er nieuwe spuiten ontstaan uit de tak.
  • Goed gereedschap is het halve werk: Bij het gebruik van een botte zaag of snoeischaar heb je de kans dat je de boom beschadigd. Vaak wordt de tak voor een deel in gesnoeid of gezaagd, waarna de tak ‘afgescheurd’ wordt. Dit kan blijvende beschadigingen voor de boom opleveren. Ook ziet het er minder fraai uit.
  • Dun de boom uit: Soms is het moeilijk te bepalen welke takken er verwijderd moeten worden. De uitdun regel is hierbij erg handig. Kies takken die dicht bij elkaar lopen en verwijderd de kleinste hiervan. Als je in de zomermaanden gaat snoeien is het ook makkelijk om dood hout te herkennen. Aan dit hout zit immers geen blad en kan daarom ook verwijderd worden.
  • Behandel grote takken twee keer: Een grote tak kan het beste in twee maal afgezaagd worden. Zaag hem eerst tot een centimeter of 25 af. Het is dan niet erg dat de boom inscheurt, aangezien ook dit deel verwijderd wordt. Je houdt dan een klein stuk over dat makkelijk behandeld kan worden, zonder de kans dat deze inscheurt.

Besparen op het snoeien van bomen? Vergelijk gratis offertes

Door offertes te vergelijken vind je snel de geschikte hovenier aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.