Wat kost een tuinman? Kosten hovenier

Een tuinman of een hovenier kan je voor heel wat klussen in en rondom de tuin inhuren. De belangrijkste taak van een hovenier is het aanleggen van een tuin. Een tuinman kan bloemen en planten in je tuin zetten en onderhouden, maar voor bestrating of terrassen kan je eerder terecht bij hoveniers. Zo zijn twee te combineren waardoor je de gehele tuin op de schop kunt nemen en inderdaad een nieuwe tuin aan kunt leggen.

Wat kost een tuinman per uur?

Een hovenier zal bij grote projecten vaak een vaste prijs maken voor de gehele werkzaamheden. Zo zal bijvoorbeeld het laten kappen van een boom al snel voor een vaste prijs gedaan worden. Kleinere werkzaamheden zoals het snoeien van een struik of het verticuteren van het grasveld worden toch nog per uur gedaan.

👉Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de 30 en 50 euro per uur.

Houd er rekening mee dat er eventueel nog wel voorrijkosten gerekend kunnen worden.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Tuin aanleggen kosten

Waar er bij het onderhoud van een tuin vaak wordt gekeken naar een uurtarief zullen de kosten van een tuinaanleg anders liggen. Het uurtarief zit hierbij vaak verwerkt in de opties die worden gekozen voor de tuin. Eerst zal er een tuinontwerp gemaakt worden met de hovenier. De kosten van het tuinontwerp kunnen per hovenier ook flink verschillen. Je kijkt dan samen met de hovenier naar de wensen die er voor de tuin zijn. Voor een grasveld ben je gemiddeld 5 à 10 euro per m² kwijt. Dat is niet veel vergeleken met bestrating of een terras. De kosten daarvan kunnen al gauw oplopen naar 50 à 150 euro per m². Om een globaal overzicht te krijgen van de prijzen die hiervoor gelden hebben we deze op een rij gezet. Houd er rekening mee dat de prijzen inclusief btw, arbeid en materiaal zijn.

Soort klus gemiddelde prijs per m²
Grasveld aanleggen € 5 – €10
Tuinplanten neerzetten en planten € 10 – € 35
Houten vlonders leggen € 75 – €125
Bestrating leggen € 40 – €160
Terras aanleggen € 80 – €180
Schutting plaatsen (per strekkende meter) € 40 – €120

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Wat kost een tuinman voor tuinonderhoud?

Hovenier: tuinonderhoud en tuinontwerp

Heb je je droomtuin aangelegd maar te weinig tijd om deze te onderhouden? Het inhuren van een tuinman kan dan een uitkomst zijn. Je kan een afspraak maken met de tuinman dat hij elke week langs komt of je kunt hem incidenteel inplannen. Houd er wel rekening mee dat bij een incidentele onderhoudsbeurt meer kosten gemaakt kunnen worden door eventuele achterstand van het onderhoud. Bij een vaste afspraak met een tuinman kan je op termijn dan ook goedkoper uit zijn.

De volgende factoren spelen een rol bij de prijsbepaling van het onderhoud:

  • De grootte van de tuin
  • De staat van de tuin
  • Het soort tuin. Een plantentuin heeft meer aandacht nodig dan een onderhoudsvrije tuin

Bij het opmaken van een offerte voor het onderhoud van een tuin kun je rekenen op een tarief van ongeveer dertig a vijftig euro per uur. Dit is inclusief de btw, exclusief eventuele bijzondere materialen die aangeschaft moeten worden. Het gebruik van basismateriaal zoals een hark en schep zitten uiteraard wel in de prijs verwerkt.

Prijsopbouw van een hovenier

Een hovenier zal bij elk project wat hij aanneemt in ieder geval een uurtarief rekenen. Bij vaste prijzen die in een offerte worden vastgelegd zitten de uurtarieven vaak al in het bedrag verwerkt. Ook zal een hovenier speciale materialen ook in rekening brengen. Hierbij kun je denken aan een minigraver of ander zwaar geschut. De meeste materialen die de tuinman gebruikt zitten echter ook in de prijs verwerkt. Materialen die voor de tuin worden gebruikt zoals stenen, potgrond of planten zitten hier uiteraard niet bij in.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Tuinonderhoud: zorgeloos genieten van je  tuin

Het is belangrijk om met deze punten rekening te houden om de totaalkosten te berekenen:

  • Is uw tuin goed bereikbaar? Doordat het werk eenvoudiger gedaan kan worden zullen de kosten van de hovenier minder hoog uitvallen. Toch verkijken veel mensen zich in de bereikbaarheid van hun tuin. Daar waar je denkt dat je tuin bereikbaar is kan dit erg tegenvallen.  Een achtertuin is meestal waar het verschil in zit. Tuinen zonder achterom hebben in ieder geval een groot nadeel. Alles moet door het huis naar buiten gedragen worden of er moet een machine gehuurd worden die spullen uit de tuin kan tillen. Ook is een minigraver in deze situaties niet mogelijk. Het kan daarnaast zijn dat uw tuin een achterom heeft, maar dat deze te krap is. In deze gevallen zal het vaak voorkomen dat de meeste spullen alsnog via een andere weg verwijderd moeten worden.
  • Wat is de staat van uw tuin? Na het maken van een plan voor de tuin is meestal wel bekend welke elementen en planten er verwijderd moeten worden. Het leeghalen van de tuin kan uiteraard vlot gedaan worden door de hovenier. Mocht je echter tijd overhebben en wil je geld besparen, neem dan dit werk uit handen van de tuinman. Dit kan al snel enkele honderden euro’s schelen.
  • Wat is je woonplaats en waar komt de hovenier vandaan? De afstand en plek waar je woont hebben beiden invloed op de kosten van de hovenier. Allereerst is het natuurlijk van belang hoe ver de hovenier moet rijden. Hoe langer de hovenier onderweg is, hoe hoger de voorrijkosten zullen zijn. Ook is de plaats waar je woont van belang voor de prijs. Een parkeerplaats midden in de stad zal vaker duurder uitvallen dan een rustig dorp. Ook kan er vaak niet dichtbij het huis geparkeerd worden. Het laden en lossen zal hierdoor langer duren en dus zal de prijs hoger uitvallen. Kijk dus zeker of je een goede hovenier in de buurt hebt.

Wil je besparen op je tuinonderhoud of -aanleg? Vergelijk gratis offertes!

Door offertes van verschillende hoveniers en tuinmannen te vergelijken, vind je snel de juiste prijs. Je kan gratis offertes aanvragen om een overzicht te krijgen van hoveniers bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.