Bestrating leggen in de tuin: kosten en advies

Elke tuin heeft wel een stukje bestrating – al is het alleen maar het pad naar de poort. Tuinbestrating geeft je een droge en stevige ondergrond om te belopen en tuinmeubels op te zetten. Het voert regenwater af en houdt je buitenruimte droog. En als het in een mooi verband of patroon wordt gelegd, wordt de bestrating een stijlvolle basis van je tuin.

Wil je nieuwe bestrating in je tuin leggen laten? Een hovenier of een stratenmaker kan het snel en professioneel voor je aanpakken. Lees hier uit welke prachtige materialen je kan kiezen, en wat de prijzen zijn voor nieuwe tuinbestrating.

Tuinbestrating: wat kost het?

Laten we direct even de kosten van bestrating leggen erbij pakken. Daarvoor huur je een hovenier of een stratenmaker in, die meestal een uurtarief rekenen voor tuinaanleg. Dat kan per vakman verschillen, en hangt af van diens ervaring en de eventuele voorrijkosten. Verder is de oppervlakte die bestraat moet worden en het gekozen materiaal bepalend voor de prijs.

Dit zijn de gemiddelde tarieven voor bestrating leggen.

Type bestrating Gemiddelde prijs per m²
Bakstenen of betonnen bestrating € 12 – €25
Houten vlondertegels €20 – €50
Natuurstenen of keramieken bestrating €30 – €60
Opsluitbanden (per strekkende meter) €3 – €6

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Betaalbare soorten bestrating

Er zijn verrassend veel soorten materiaal waarmee je je tuin kan laten bestraten. De meest gekozen materialen zijn klinkers, kunstmatige tegels en houten vlonders. Deze goedkope bestrating is minder verfijnd dan dure natuurstenen, maar veel mensen vinden ze net zo mooi, en ze zijn erg praktisch in het gebruik.

 • Klinkers en bakstenen zijn gemaakt van een gebakken kleimengsel. Ze zijn betaalbaar, sterk en hebben een natuurlijk uiterlijk. Wel kunnen ze op termijn breken, afbrokkelen en begroeid raken met algen en mos.
 • Kunstmatige tuintegels zijn gemaakt van een mengsel dat op beton of cement lijkt. Gewassen grindtegels zijn een bijzondere soort, waarbij de bovenlaag uit kleine kiezels bestaat. Deze tegels zijn stevig en goedkoop, omdat ze vaak gemaakt worden van gerecycled puin en kleine steentjes. Hoe mooi je ze vindt – dat mag je zelf beslissen.
 • Vlondertegels zijn houten tegels, vaak met spleten erin, die geschikt zijn voor bestrating leggen. Ze zijn er in verschillende prijsklasses, waarbij de hogere prijsklasses aantrekkelijker zijn en minder snel verweren. Maar: hout dat in contact staat met de grond gaat altijd in beperkte mate rotten, schimmelen of raakt begroeid met alg of mos.
 • Je kan ook kiezen voor natuurstenen en keramieken bestrating. Deze luxueuze soorten bestrating bespreken we verderop.

Zelf bestrating aanleggen?

Je kunt zelf tuinbestrating neerleggen. Het is een forse klus en het is niet eenvoudig om een egaal oppervlak van stenen te maken, maar het is mogelijk.

 • Het is van belang dat je de plek minstens een spade diep omspit, en alle vervuiling (takken, stenen, plantenwortels) verwijdert – die kunnen kuilen en hobbels in je bestrating veroorzaken.
 • Dan zorg je ervoor dat er een egale, goed aangedrukte laag zand in je tuin komt te liggen op de plek waar je de bestrating wilt hebben. Als het kan, gebruik je een trilapparaat om de zandlaag al in te klinken, zodat die later niet verzakt.
 • Je kunt daarna lijnen boven de grond spannen die aangeven hoe hoog de stenen moeten komen te liggen.
 • Daarna leg je de nieuwe bestrating, die je steen voor steen aantikt met een rubberen hamer. Zorg voor verloop, zodat het regenwater één kant op stroomt en niet op je nieuwe terras blijft staan.

Klinkt dit ingewikkeld? Een mooie, egale bestrating leggen is inderdaad eigenlijk een klusje waar ervaring bij komt kijken. Het is dan ook een goed idee om een paar vrijblijvende offertes bij hoveniers op te vragen. Je zal zien dat de prijzen voor het leggen van je nieuwe tuintegels of stenen pad eigenlijk best meevallen. En je kan er vanuit gaan dat de nieuwe tuinbestrating perfect gelegd wordt, zodat je er vele jaren achtereen van kan genieten.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Halfverharding leggen in de tuin

Een alternatief voor bestrating van steen of hout is halfverharding. Dat is materiaal dat als losse onderdelen op de grond wordt gelegd – grind, houtsnippers, kiezelstenen en stukken boomschors. Deze materialen hebben een paar voordelen, maar ook nadelen vergeleken met bestrating.

 Halfverharding is goedkoper om te leggen, omdat het gewoon gestort kan worden.
Het laat water beter door, zodat regenwater niet blijft staan en snel in de grond infiltreert.
Ook geeft halfverharding vaak een speels, ongedwongen uiterlijk aan je tuin en tuinpaden.
Halfverharding rond tuinperken vermindert de hoeveelheid onkruid die daar gaat groeien.

 Er moet nog steeds een egale laag zand worden gelegd om een mooi oppervlak te krijgen bij halfverharding.
De gebruikte materialen hebben een lagere draagkracht dan tegels of beton.
Ook is er bij grind en kiezels een risico op vallen en op opspatten van materiaal tegen gebouwen of de lak van je auto.
Houtschors en snippers vergaan na verloop van tijd, zodat je af en toe de halfverharding moet bijvullen.

Sierbestrating: soorten

Tuinontwerp met terrastegels

Wil je tuinbestrating laten leggen en heb je wat meer geld te besteden? Dan kan je kiezen voor extra luxe stenen en tegels. Zulke sierbestratingen zien er prachtig uit, hebben een lage onderhoudsbehoefte, en geven je tuin een air van klasse.

 • Terrastegels zijn extra grote, vierkante tegels die speciaal bedoeld zijn om een (verhoogd) terras te maken. Dit type tuinbestrating heeft weinig naden, waardoor er makkelijk op gelopen of met tuinmeubels geschoven kan worden. Een terrastegel kan gemaakt zijn van beton, aggregaatmateriaal, natuursteen of keramiek.
 • Natuurlijke tuintegels zijn gemaakt van één stuk steen dat uit de natuur afkomstig is. Dit zijn mooie tegels die allemaal hun eigen unieke vorm, kleur en reliëf hebben, maar wel duurder zijn dan kunstmatige materialen. Zulke tuintegels zijn bedoeld om als onafgebroken bestrating te leggen, waarbij de spleten tussen de stenen worden opgevuld met mortel. Je kan ze combineren met ‘flagstones’ (stenen met een natuurlijke vorm) van hetzelfde materiaal. Daarmee kan je bijvoorbeeld leuke sluippaadjes door plantenperken heen maken.
 • Keramische terrastegels hebben een bovenlaag van hard aardewerk, vergelijkbaar met de tegels die je in de keuken of in de woonkamer legt. De onderlaag van de tegels bestaat vaak uit een betonachtig mengsel, wat ze een grote sterkte geeft. Zulke tegels kunnen ook uitgerust zijn met een antisliplaag, en bieden eigenlijk geen kansen aan onkruid, algen en mos. Mooier nog – behalve voor egale tegels kan je ook tegels met elegante patronen kopen, waarmee een prachtig mozaïek in je tuin gelegd kan worden!

Opsluitbanden laten leggen

Opsluitbanden zijn lange, zware elementen die vooral bij de luxere vormen tuin bestrating worden gebruikt. Het aanleggen ervan houdt de tegels of natuurstenen van je terras bij elkaar. Opsluitbanden vormen een barrière tussen de beloopbare bestrating en bloemperken. Ook kunnen ze op elkaar gemetseld worden, en daardoor de aarde van verhoogde delen van je tuin opsluiten. Sommige natuurstenen opsluitbanden hebben openingen waarin planten zich kunnen vestigen – die zijn heel geschikt voor het creëren van een terrastuin met verhogingen of een rotstuin.

Wil je besparen op je bestrating? Vergelijk offertes!

Door offertes te vergelijken zie je snel welke professional voor jou de juiste prijs aanbiedt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over wat voor tuinproject gaat het?

2*. Wanneer wil je het project opstarten?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.